Udruženje OIEH traži od Hrvatskog sabora da dovede u red HERA-u

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2024. u 11:34
Maja Pokrovac, direktorica udruženja OIE, Foto: Marko Prpić / Pixsell

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) poziva Hrvatski sabor da zatraži od HERA-e donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu. Upozoravaju da se njeno donošenje čeka već 19 mjeseci zbog čega su blokirane investicije u obnovljive izvore energije veće od dvije milijarde eura.

“Hrvatska je, čini se, jedina zemlja u Europskoj uniji koja izravno sprječava zelenu tranziciju te će bez obzira na ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije na kraju plaćati penale za neispunjavanje europskih i vlastitih ciljeva. Sve zbog jedne odluke”, upozoravaju iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Ističu i da kroz brojne službene dopise i medijske istupe kontinuirano ukazuju na činjenicu da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) svojim nezakonitim postupanjem prouzročila kompletnu blokadu energetskog sektora iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj. “Kao nezavisno regulatorno tijelo, HERA preko godinu i pol dana od isteka roka nije donijela Odluku o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu čime je ugroženo ispunjavanje strateških ciljeva Hrvatske i EU u energetskoj tranziciji te je onemogućeno ulaganje preko 2 milijarde eura u projekte obnovljivih izvora energije (OIE)”, napominju iz OIEH-a u priopćenju.

Traže stoga od Hrvatskog sabora da intervenira.

“HERA je odgovorna Hrvatskom saboru, a zastupnici, posebice predsjednik Odbora za gospodarstvo, moraju nadzirati rad HERA-e i mogu zatražiti donošenje sporne Odluke. Stoga smo zahtjev za rješavanje ovog gorućeg pitanja uputili i njemu. Razvoj OIE ključan je za napredak Hrvatske, za povećanje standarda građana i konkurentnost naše zemlje. Pozivali smo još jednom sve nadležne institucije, prije svega Hrvatski sabor, da hitno zatraže od HERA-e donošenje Odluke, najkasnije do 30. lipnja 2024. te da se bez odlaganja sazove sjednica Odbora za gospodarstvo kako bi se raspravila ova strateška energetska tema”, pozivaju iz OIEH-a.

Objašnjavaju i zašto je ta odluka važna. “Hrvatska mora povećati udio energije iz obnovljivih izvora kako bi ispunila ciljeve Direktive Europskog parlamenta i Vijeća (RED III) i Integriranog energetskog i klimatskog plana (NECP) koji nas obvezuju da udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj bruto potrošnji do 2030. godine bude najmanje 42,5 %. Hrvatska taj cilj neće doseći ako HERA bez odlaganja ne donese Odluku o jediničnoj naknadi za priključenje”, kažu.

Usto, napominju, nedonošenje navedene Odluke onemogućava ulazak na tržište novim OIE projektima. “Podsjetit ćemo, HERA je bila dužna donijeti Odluku o iznosu jedinične naknade najkasnije do 15. prosinca 2022. godine. Međutim, devetnaest mjeseci poslije, Hrvatska i dalje nema poznatu cijenu priključenja na elektroenergetsku mrežu, a bez poznate cijene priključenja, razvoj novih OIE projekata je zaustavljen jer bez da znaju troškove priključenja na mrežu, investitori ne mogu planirati ulaganja niti osigurati financiranje projekta”, ističu iz OIEH-a.

Kako objašnjavaju HERA je dužna svake godine donijeti Metodologiju koja propisuje formule na koji se način utvrđuje cijena priključenja. “Tako je 2022. godine donijela novu Metodologiju koja nije stupila na snagu jer primjena nove metodologije ovisi o donošenju Odluke o cijeni. U čemu je problem? Bez ove Odluke, projekti se vode prema staroj Metodologiji iz 2017. koja je nametnula investitorima troškove izgradnje ključne infrastrukture, što je dovelo do visokih troškova priključenja i odustajanja od ulaganja. Primjera radi, u slučaju sunčane elektrane priključne snage 20 MW ukupnog opravdanog kapitalnog troška (CAPEX) od cca 20 milijuna eura, po Metodologiji iz 2017. godine investitorima je bila nametnuta naknada za priključenje u iznosu od 100 milijuna eura, što za direktnu posljedicu ima odustajanje investitora od ulaganja u Hrvatskoj. Nova Metodologija koju je HERA donijela 2022. trebala bi isključiti investitore iz financiranja pojačanja mreže, ali zbog pravnog propusta i izostanka Odluke, HERA drži staru Metodologiju na snazi. Direktna posljedica toga je da će 3000 MW interesa za OIE projekte koje trenutno imamo rezultirati milijunskim naknadama za priključenje zbog čega će se Hrvatska suočiti s odljevom strateških investicija vrijednih više milijardi eura, a time i neispunjavanjem kako vlastitih, tako i ciljeva EU-a te posljedično i penalima koje će neminovno morati platiti”, objašnjavaju.

“Pozivamo zato Hrvatski sabor da hitno zaduži HERA-u za donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade, kako bi se spriječilo daljnje blokiranje razvoja OIE i osigurala energetska samodostatnost Hrvatske”, poručuju hrvatskim zastupnicima iz OIEH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close