Hrvatski gradovi i općine uložit će 23 milijuna eura u provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama

Autor: Domagoj Puljizović , 03. lipanj 2024. u 06:20
Ugovore su podijelili direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, potpredsjednik Vlade Branko Bačić i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković/D. Višnjić/PIXSELL

Lokalnim jedinicima 79 ugovora za prilagodbu klimatskim promjenama.

Hrvatski gradovi i općine uložit će 23 milijuna eura u provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama, od čega će čak 17 milijuna sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na temelju javnog poziva koji je Fond objavio u veljači pod sloganom “Zelena strana ulice”, predstavnicima lokalnih jedinica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen dodijelili su 79 ugovora.

Oko 143 tisuća stabala
Balen je kazao da Fond projekt provodi treću godinu zaredom u sklopu niza mjera koje s resornim ministarstvima provodi na području dekarbonizacije. “Ove godine dodjeljujemo 350 tisuća eura po projektu koji, osim sadnje stabala i grmlja, uključuju i uređenje šetnica, biciklističkih staza, javnih slavina. U sklopu dosadašnja dva poziva, zasađeno je oko 143 tisuće stabala”, izjavio je.

Gradu Splitu dodijeljeno je najviše novaca, 700 tisuća eura, a slijedi ga Međimurska županija sa 690 tisuća eura, zatim Grad Bjelovar s 570 tisuća eura te Grad Dubrovnik s povučenih 553 tisuće eura.

“Kada govorimo o zelenoj tranziciji, onda treba istaknuti da je zelena tranzicija, odnosno dekarbonizacija jedan od tri temeljna prioriteta u radu Europske komisije odnosno EU, a samim time i u radu Vlade RH”, rekao je Bačić.

Drvo za svaku bebu
Klimatske promjene predstavljaju veliku ugrozu za cijeli planet, a na području Sredozemlja one su još izraženije, podsjetio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. “Naša županija dobila je ugovor u vrijednosti od 146 tisuća eura za općinu Dubrovačko primorje za sadnju stabala uz prometnice i uz plaže.

Također, Grad Dubrovnik i općina Konavle dobili su ugovore kako bismo se borili za klimatske promjene i zelenu tranziciju”, zaključio je Dobroslavić. Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar rekao je da je za ozelenjavanje Grad dobio 370 tisuća eura, od čega je 80% sredstava osigurano iz ugovora.

“Ove godine već smo podigli jedan ugovor gdje smo uložili 470 tisuća eura. Trudit ćemo se da, prema kriteriju koji smo sebi zadali, svake godine posadimo minimalno onoliko drveća koliko se djece rodi u godini”, naglasio je Ačkar.

Komentirajte prvi

New Report

Close