Rimac Grupa objavila poslovne rezultate: “Naše tvrtke raspolažu s preko milijardu eura imovine”

Autor: Josipa Ban , 06. svibanj 2024. u 07:00
Tri Rimčeve kompanije lani su zapošljavale 1711 ljudi/D. Petrić/PIXSELL

Podaci s Fininog portala pokazuju da je Rimac Technology povećao prihode 33 posto.

Sve kompanije Mate Rimca – Rimac Groupa, Rimac Technology i Bugatti Rimac – u prošloj su godini ostvarile značajan napredak u ostvarivanju dugoročnih ciljeva kompanije – izgradnji snažne i konkurentne tvrtke na globalnoj razini, komentar je Rimac Grupe na financijske rezultate (doduše vrlo šture) objavljenje na portalu Financijske agencije (Fine).

Prema njima jedna je kompanija (Rimac Technology) ostvarila rast prihoda, a druge dvije pad.

Nepotpuna slika
Rimac Technology, najveća Rimčeva kompanija koje se bavi razvojem i proizvodnjom tehnologije te komponenti za proizvođače automobila, u 2023. uprihodila je 99 milijuna eura – 33 posto više u odnosu na 2021. Neto gubitak tvrtke koja je početkom 2022. izdvojena iz Rimac Groupe (što je bio nastavak procesa restrukturiranja kompanije) smanjen je gotovo 7 posto, na 60,8 milijuna eura.

Prihodi Rimac Grupe (ranije Rimac Automobili, a danas holding poduzeće koje upravlja tvrtkama u kojima ima udjele) pali su 23 posto, na 9,6 milijuna eura, a neto gubitak smanjen 29 posto, na 12,7 milijuna eura. Prihodi Bugatti Rimca pak iznosili su 150,4 milijuna eura, što je pad od 20 posto u odnosu na 2022.

Snažan zamah za budućnost

Do sada su prikupili, kroz nekoliko rundi financiranja, preko 800 milijuna eura direktnih investicija.

Neto gubitak ove tvrtke iznosio je 16,1 milijuna eura. Međutim, iz Rimac Groupe upozoravaju da informacije dobivene putem GFI-a (godišnjih financijskih izvještaja koja su poduzeća zakonski dužna predavati Fini) ne pruža potpunu sliku njihova poslovanja “jer prikazuju samo podatke zasebnih tvrtki, bez tvrtki kćeri, odnosno konsolidacije”.

“Tako u brojkama za Bugatti Rimac nedostaju rezultati društva Bugatti Automobiles u Francuskoj, koje je u 100 postotnom vlasništvu Bugatti Rimca. Konsolidirani prihod Bugatti Rimac društva u 2023. godini iznosio je 319 milijuna eura”, otkrivaju iz Rimca za Poslovni dnevnik. Prihod ove kompanije tako je 113 posto viši od onog iz Finine objave.

Za jasniju sliku poslovanja, međutim, morat ćemo pričekati objavu revidiranih podataka. Također, prema Fini sve tri kompanije ukupno su u 2023. zapošljavale 1711 ljudi. Međutim, s povezanim društvima ukupan broj zaposlenih penje se na 2184, kažu iz Rimca. “U 2023. godini uložili smo značajna sredstva u povećanje broja zaposlenika, bilježeći porast broja zaposlenika od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu”, ističu.

Kampus u Kerestincu
Podsjećaju pritom da je Rimac Groupa do sada prikupio, kroz nekoliko rundi financiranja, preko 800 milijuna eura direktnih investicija. Samo u 2022. primili su 550 milijuna eura kapitala, i to od Porschea, Softbanke, Goldman Sachsa, Investindustriala, a ranije i Hyundai Motor Groupe.

“Tako prikupljena sredstva koriste se za ulaganja u istraživačke i razvojne aktivnosti, profesionalizaciju kompanije i procesa na svim razinama, financiranje obrtnog kapitala, industrijalizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta poput izgradnje Kampusa, koji će po završetku biti vrijedan više od 300 milijuna eura, a do sada je u potpunosti financiran vlastitim sredstvima, bez kredita”, navode iz kompanije Mate Rimca.

Dodaju i da im fokus ostaje na rastu i inovacijama. “Kao što se vidi u bilancama, naše tvrtke raspolažu s preko milijardu eura imovine i zanemarivim dugom, što nam omogućuje financiranje rasta i investicija vlastitim sredstvima”, napominju.

U ovoj godini pak očekuje se otvaranje Kampusa u Kerestincu što će kompaniji omogućiti ugovaranje mnogo većih poslova. Jedan takav već je i dogovoren s BMW Grupom za čija će vozila Rimac Technology proizvoditi visokonaponske baterijske sustave. Ovaj posao Rimac je nazvao potencijalno i najvećim ugovorom u povijesti Hrvatske. Prilikom nedavne objave ovog partnerstva najavio je i da dogovaraju druge velikoserijske projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close