U realizaciju projekata s bespovratnim EU sredstvima

Autor: Damir Dekanić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije/D

Vukovarsko-srijemska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Protekla godina bila je vrlo dinamična i izazovna. Problemi na svjetskoj i nacionalnoj razini nisu nas zaobišli, ali unatoč tome bilo je dobrih i pozitivnih stvari s kojima smo zadovoljni. Kada gledamo s gospodarske strane, vidljiv je određen pomak i povećanje ukupnih prihoda za čak 57 posto u odnosu na 2020. godinu i time smo kao Županija svrstani na šesto mjesto na razini RH.

Dobit tog razdoblja približno je 1,1 milijardi kuna, što je za 480 milijuna kuna veća u odnosu prema godini ranije, te smo kao Županija svrstani na deveto mjesto po uspješnosti. Najveći problem nam predstavlja demografska slika.

Popis stanovništva Hrvatske pokazao je veliki pad broja stanovnika u našoj županiji, za čak 19,5 posto. To je nama na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini poruka kako snažnije i usmjerenije moramo surađivati na svim poljima, a prije sveg gospodarskim kako bismo stvorili i osigurali infrastrukturne i institucionalne pretpostavke za razvoj gospodarstva, te u okviru proračunskih mogućnosti osmislili programe potpora i subvencija kojima se potiče poduzetnička inicijativa i konkurentnost poduzetnika i poljoprivrednika. Vjerujem da će i nove regionalne potpore doprinijeti stvaranju pozitivnije poduzetničke klime i privlačenju investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na području županije provode se brojni projekti koji su uglavnom sufinancirani europskim i nacionalnim bespovratnim sredstvima i upravo zbog sadašnje energetske krize te rasta cijena u građevinskom sektoru, suočili smo se s velikim izazovima i problemima. Unatoč tome, nastojimo i dalje raditi na već započetim projektima te iste privoditi kraju.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Već proteklih nekoliko mjeseci se suočavamo s energetskom krizom i inflacijom. Do sada smo uspijevali financijski premostiti sve poteškoće s kojima smo se u realizaciji infrastrukturnih projekata suočavali na terenu. Velika pomoć nam je u tome bila i Vladina mjera fiskalne decentralizacije, tj. fiskalno izravnanje čime su brojnim županijama, gradovima i općinama omogućeni veći porezni prihodi, a to nam omogućuje lakše funkcioniranje i provedbu razvojnih projekata. Imamo spremnih projekata, a dosta ih se priprema i za naredno razdoblje.

Veliku pomoć u realizaciji svih tih projekata vidim u europskim bespovratnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju u novoj financijskoj perspektivi. Uz kvalitetno planiranje, dobru suradnju i komunikaciju, kako s nacionalnom razinom tako i svim općinama i gradovima s područja županije, te drugim javnopravnim tijelima, vjerujem da ćemo biti spremni odgovoriti svim izazovima koje se stave pred nas.

Komentirajte prvi

New Report

Close