U prva četiri mjeseca isplaćeno 5,8 milijuna eura za više od 900 poslodavaca

Autor: Borivoje Dokler , 10. lipanj 2024. u 15:11

Olakšavaju održavanje zaposlenosti i otvoraju nove mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Poticaji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom doneseni su sa svrhom provođenja aktivne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržištu rada, odnosno da se poslodavcima olakša održavanje zaposlenosti i otvore nove mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, te samim tim da se osobama s invaliditetom osigura lakši pristup svijetu rada.

“U prva četiri mjeseca 2024. godine isplaćeno je 5,8 milijuna eura poticaja za više od 900 poslodavaca, koji su poticaje koristili za zapošljavanje 2832 osobe s invaliditetom. Poticaji se trenutno isplaćuju prema Pravilniku o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (145/2020), kojim su uvedene dvije nove vrste poticaja, te je bitno naglasiti da se oblici poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kroz provedbene propise i razvoj sustava, kontinuirano dorađuju kako bi bili dostupniji poslodavcima te omogućili zapošljavanje i održavanje zaposlenosti što većeg broja osoba s invaliditetom”, ističu iz Zavoda i navode kako kroz svoje aktivnosti i nadalje planiraju kontinuirano raditi na povećanju senzibiliteta poslodavaca, te omogućavanju i poboljšavanju uvjeta za aktivno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada.

Interes sve veći

“Poslodavci koji zapošljava osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju, te zaštitne i integrativne radionice mogu ostvarivati prava na poticaje Zavoda za subvenciju plaće osobe s invaliditetom, sufinanciranje troškova obrazovanja osobe s invaliditetom, sufinanciranje troškova prilagodbe mjesta rada osobe s invaliditetom te troškova prilagodbe uvjeta rada za osobu s invaliditetom. Uz to mogu ostvariti subvenciju doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, financiranje troškova stručne podrške, potporu za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom, sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom, i novčanu nagradu za zapošljavanje izvan kvote. Tu je i mogućnost ostvarenja posebnih sredstava za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom kod poslodavaca na otvorenom tržištu rada, odnosno kod osoba s invaliditetom koje se samozapošljavaju, sufinanciranje troškova rada stručnih radnika i radnih instruktora u integrativnim radionicama i zaštitnim radionicama te posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama ili integrativnim radionicama”, poručuju iz Zavoda.

Poslodavci prepoznaju mogućnosti koje se otvaraju kroz navedene poticaje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom kroz ekonomsku isplativost u vidu sufinanciranja dijela izravnih troškova rada, ali i potrebnih edukacija zaposlenika, odnosno mogućnosti prilagodbe uvjeta rada ili radnoga mjesta za osobe s invaliditetom.

Iz Zavoda napominju da je interes poslodavaca za svim vrstama poticaja iz godine u godinu sve veći, i da se najviše koriste poticaji koji se isplaćuju na mjesečnoj razni i izravno su vezani za troškove rada zaposlenih osoba s invaliditetom – subvencija bruto I plaće, subvencija doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje te sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom.

Brojke potvrđuju uspješnost

“Osnovni uvjeti za ostvarivanje prava na bilo koju vrstu poticaja Zavoda su da osobe s invaliditetom za koje se poticaji ostvaruju budu upisane u Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom te da poslodavac ne smije imati duga prema radnicima niti prema državi. Prilikom obrade zahtjeva za poticaje vrši se detaljna kontrola dokumentacije i svih propisanih uvjeta, kao i naknadni nadzor i kontrola namjenskog korištenja sredstava za pojedine vrste poticaja”, objašnjavaju iz Zavoda. Poticaji su se mijenjali na način da su se uvodili novi oblici, odnosno da su se postojeći oblici poticaja učinili lakše dostupnima i povoljnijima za poslodavce. Rezultat razvoja poticaja je da se iz godine u godinu prati povećanje broja poslodavaca korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom i broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje se poticaji ostvaruju, što govori da su mjere i promjene u sustavu poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom bile uspješne. Značajan porast zaposlenih osoba s invaliditetom zabilježen je i u evidenciji Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom, iz čega zaključujemo da opseg mjera doprinosi sposobnosti osoba s invaliditetom da pronađu i održe posao na tržištu rada, odnosno da su poslodavci sve bolje informirani o mogućnostima i poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom.

2832 osobe

s invaliditetom zaposleno je uz pomoć poticaja

“U prva četiri mjeseca 2024. godine isplaćeno je 5,8 milijuna eura poticaja za više od 900 poslodavaca, koji su poticaje koristili za zapošljavanje 2832 osobe s invaliditetom. Poticaji se trenutno isplaćuju prema Pravilniku o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (145/2020), kojim su uvedene dvije nove vrste poticaja, te je bitno naglasiti da se oblici poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kroz provedbene propise i razvoj sustava, kontinuirano dorađuju kako bi bili dostupniji poslodavcima te omogućili zapošljavanje i održavanje zaposlenosti što većeg broja osoba s invaliditetom. Zavod kroz svoje aktivnosti i nadalje planira kontinuirano raditi na povećanju senzibiliteta poslodavaca, te omogućavanju i poboljšavanju uvjeta za aktivno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
Partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close