U predstečajnoj trakavici sporna 141 tvrtka s 5 mlrd. kn

Autor: Suzana Varošanec , 15. kolovoz 2016. u 22:01
Sklopljeno ukupno 2805 nagodbi, a plan prihvaćen za još 385 dužnika/Fotolia

Statistika ne pokazuje bum prijedloga za predstečaje podnesenih u kolovozu 2015., uoči stupanja na snagu novih pravila.

Od ukupno 8959 predmeta u postupcima predstečajne nagodbe u nadležnosti Fine po starom predstečajnom zakonu dosad ih je riješeno 98,43 posto, ili 8818. No, Fina u radu ima još 141 predmet, ili 1,57%, a u njima prijavljene obveze iznose oko 5 milijardi.

Pokazatelj tog stanja je Finin Pregled zbirnih podataka iz sustava predstečajnih nagodbi za razdoblje od 1. listopada 2012. do 12. kolovoza.  Predstečajna statistika u formi stanardne 'šprance' transparentno i kontinuirano se objavljuje od početka vođenja tih postupaka, no trenutačno ne zadovoljava jedno od najkritičnijih pitanja koja se pojavljuju u stručnoj javnosti. Riječ je o predmetima koji su u radu, a mnoge zanima koliko takvih predmeta uživa status neriješenih od onih koji se vode na temelju prijedloga podnesenih 'pet do 12', odnosno u kolovozu prošle godine. Problem nije mali za vjerovnike, koji se pitaju jesu li predmet manipulacija propisima.

Kako neki objašnjavaju, uoči stupanja na snagu novog stečajnog zakona, koji je nadležnost za vođenje predstečajeva prenio na trgovačke sudove, dogodio se novodno bum predstečajnih prijedloga na Fini. Odlučujuća kod toga, kažu, bila je procjena dužnika da im se od stroge forme sudskog predstečaja više isplati upravni postupak jer daje više benefita. Pregled zbirnih podataka, iako po sebi nije očekivano mjesto za uvid u statistiku koju vjerovnici priželjkuju, ipak je na meti kritika jer ne pruža ključnu informaciju o tome koliko ti postupci još mogu trajati, kao i o tome koliko je tzv. spavača, dužnika koji se eventualno služe manipulacijama benefitima temeljem zakonskih razlika.

Kako bilo, kao rezultat starog režima dosad je sklopljeno 2805 nagodbi, dok je plan prihvaćen u slučaju 385 predmeta. U navedenih 3190 predmeta riječ je o ukupno oko 48 milijardi kuna prijavljenih obveza, te dužnicima kod kojih radi oko 42 tisuće radnika. To čini oko 60% od ukupno prijavljenih obveza i trećinu ukupnog broja predmeta. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je najveći u zemlji, očekivano je sklopljeno najviše nagodbi (858), a slijedi Trgovački sud u Osijeku sa 546 nagodbi, što je po nekima iznenađenje.

Po iznosu prijavljenih obveza predvode građevinarstvo sa 20-ak milijardi kuna, prerađivačka industrija s oko 16 milijardi kn te trgovina sa 13-ak milijardi kn. Kuriozitetnim se smatra podatak da postoji tzv. nepoznata djelatnost. Takvih je 716 predmeta, a u njoj radi oko tisuću i pol radnika. Inače, Finini su predstečajevi ukupno 'teški' oko 82 milijarde kuna po iznosu prijavljenih obveza, što se odnosi na 8959 dužnika u kojima je bilo prijavljeno gotovo 67 tisuća radnika, s time da je najviše dužnika (2473) u Gradu Zagrebu, i to s oko 33 mlrd. kn prijavljenih obveza. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U predstečajnoj trakavici sporni su zakonski okviri i FINA!!!!!!

New Report

Close