U petak prosvjed “Za spas Gorskog kotara” na Markovom trgu

Autor: Agencija VLM , 25. ožujak 2014. u 11:35
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zelena stranka, kao organizator prosvjeda, zainteresiranim građanima osigurava i prijevoz do Zagreba. Autobus s riječkog parkirališta Delta kreće u petak u 8 sati.

U petak 28. ožujka na Markovom trgu u Zagrebu održat će se prosvjed "Za spas Gorskog kotara", najavio je Aljoša Babić, predsjednik Zelene stranke i vijećnik u skupštini Primorsko – goranske županije.

"Prosvjed će simbolički početi u 12 sati i 15 minuta, jer je već odavno prošlo i onih simboličkih pet do dvanaest. Gorskom kotaru odavno je odzvonilo. Pozivamo i sve ostale stranke koje djeluju na području Primorsko – goranske županije da se priključe u organizaciji ovoga apela koji bi na miran i dostojanstven način trebao ukazati na ionako tešku situaciju u Gorskom kotaru, koja će postati katastrofalna donošenjem novog Zakona o regionalnom razvoju. Pozivamo i župana, gradonačelnike i načelnike, županijske, gradske i općinske vijećnike, udruge branitelja, Armadu, zvončare, feštare i sve kojima je u srcu ovaj kraj da nam se pridruže i da pokažemo da nećemo mirno promatrati kako propada jedan od najljepših dijelova Hrvatske. Problem Gorskog kotara ne može se riješiti na razini gradova i općina Županije, već isključivo angažmanom Vlade. Također želimo da se jasno i glasno kaže traži li uopće EU da se ukine Zakon o brdsko–planinskim područjima, kada takav zakon imaju i druge europske države, te se njime pogoduje brdskim područjima koja bi u suprotnom doživljavala istu sudbinu kao i Gorski kotar", poručuje Babić.

Zelena stranka, kao organizator prosvjeda, zainteresiranim građanima osigurava i prijevoz do Zagreba. Autobus s riječkog parkirališta Delta kreće u petak u 8 sati.

Zelena stranka ne želi da se Gorski kotar novim zakonom stavi u nepovoljniji položaj od planinskih područja u ostatku Europe, stoga predlažu da se ministar financija Slavko Linić angažira oko dobivanja kredita za sanaciju posljedica katastrofe u Gorskom kotaru kod Europske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke, koje imaju vrlo povoljne kredite s dospijećem i do 25 godina za slučajeve prirodnih katastrofa.

"Isto je učinila i Slovenija. Također tražimo, po uzoru na Sloveniju, da ministar rada Mirando Mrsić što skorije donese odluku o javnim radovima u Gorskom kotaru i da se u tu svrhu angažiraju nezaposleni Gorani ili neki od više od 20 tisuća nezaposlenih u PGŽ-i. Protivimo se idejama o javno –privatnom partnerstvu vezanom uz Hrvatske šume, jer je to korak k privatizaciji Hrvatskih šuma, što je nedopustivo",  zaključuje Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close