Novo izdanje akcije ‘I euro jedan djeci je vrijedan’. Ove godine održava se u sjećanje na našu kolegicu Marinu Biluš

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2024. u 12:10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovogodišnje izdanje akcije održava se u sjećanje na Marinu Biluš, prerano preminulu novinarku Večernjeg lista, Nacionala i Poslovnog dnevnika. Ona je godinama privatno i poslovno podržavala rad „Bračkih pupoljaka“, upozoravala na nepravedan odnos države prema djeci s teškoćama u razvoju i podizala svijest javnosti o najranjivijim članovima društva.

Petak, 23. kolovoza, rezerviran je za dvanaesto izdanje poznate humanitarne akcije „I euro jedan djeci je vrijedan“. Taj dan će se brački ugostitelji odreći svojih napojnica, a sve kako bi pomogli Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“. U dosadašnjih jedanaest akcija prikupljeno je čak 140.013,35 eura koji su djeci s teškoćama omogućili preko 7.000 sati terapija.

Ovogodišnje izdanje akcije održava se u sjećanje na Marinu Biluš, prerano preminulu novinarku Večernjeg lista, Nacionala i Poslovnog dnevnika. Ona je godinama privatno i poslovno podržavala rad „Bračkih pupoljaka“, upozoravala na nepravedan odnos države prema djeci s teškoćama u razvoju i podizala svijest javnosti o najranjivijim članovima društva. Uz to, svi brački ugostitelji koji sudjeluju u humanitarnoj akciji u svojim kafićima i restoranima izložit će unikatne staklene posudice za prikupljanje napojnice koje su izradila upravo djeca iz „Bračkih pupoljaka“.

Marina Biluš Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Organizator akcije je Crveni križ Brač, a akcija se tijekom godina proširila iz Supetra na Bol, a zatim i na cijeli otok. Prvih deset izdanja vođeno je pod imenom „Svaka kuna se računa“, a promjena državne valute utjecala je na stvaranje novog imena „I euro jedan djeci je vrijedan“. Danas se radi o jednoj od najmasovnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija na Braču, ali i u cijeloj Dalmaciji.

Iz godine u godinu ostajemo zapanjeni velikim srcem bračkih ugostitelja, ali i svih posjetitelja našeg otoka. Pozivam sve koji će se u petak 23. kolovoza naći na Braču da se pri ostavljanju napojnice sjete naših mališana kojima svaki euro uistinu puno znači. Ako niste na Braču, a želite sudjelovati u humanitarnoj akciji, to je moguće uplatom na račun akcije HR38 236 0000 1503 463 699, rekao je Mate Mladina, ravnatelj Crvenog križa Brač. 

 

Udruga „Brački pupoljci“ jedina je institucija na Braču koja nudi socijalne usluge školskoj djeci i mladima s teškoćama u razvoju i po završetku njihovog formalnog obrazovanja. Nastoje pružati podršku obiteljima putem savjetovanja i razmjene iskustava, dok su njihovim članovima dostupne besplatne usluge logopeda, defektologa, fizioterapeuta, senzornog terapeuta, ortopedagoga, ali i izvanškolske aktivnosti i radionice. Brački pupoljci broje 93 štićenika iz svih općina na otoku, različitih dobi i poteškoća, a zahvaljujući akcijama poput ove omogućen im je ostanak na Braču, s njihovim obiteljima, uz adekvatnu podršku, edukaciju i terapije.

Prikupljena novčana sredstva iznimno su važna za Bračke pupoljke jer njihovi roditelji, volonteri Udruge, individualne terapije financiraju najvećim dijelom putem donacija. Donacije se na žiro račun primaju do 28. kolovoza, nakon čega će sva prikupljena sredstva biti donirana Bračkim pupoljcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close