U pauzi između HT-a i Europlakata posložio šljunčaru po želji Austrijanaca

Autor: Saša Paparella , 30. listopad 2014. u 22:00
Dino Dogan u Upravi HT-a bio je do 1. travnja/Marko Prpić/PIXSELL

Lobist Andreas Binder i Guido Schmidt-Chiari, ulagač u zagrebački Westgate, restrukturiranje povjerili Doganu, koji je to obavio u dva mjeseca

Ovih je dana objavljena vijest da Dino Ivan Dogan, bivši član Uprave HT-a, postaje izvršni direktor Europlakata, najveće hrvatske tvrtke za vanjsko oglašavanje.

U prigodnom priopćenju, većinski vlasnik Europlakata napominje da je "Dogan jedan od najpoznatijih hrvatskih menadžera" i podsjeća da je karijeru počeo kao menadžer u Alcatelu u Francuskoj i Njemačkoj, bio  član Uprave Vipneta Hrvatska, a potom i austrijskih kompanija Telekom i Mobilkom. 

Naslijedio ga Štetić 
Nigdje se, međutim, ne spominje da je Dogan, koji je sve do 1. travnja 2014. sjedio u Upravi HT-a, u međuvremenu bio direktor IGM Šljunare Trstenik iz Rugvice pokraj Zagreba, tvrtke koja je lani imala 24,3 milijuna kuna prihoda i 1,2 milijuna kuna dobiti. Dogana smo nazvali nakon nakon što je u srpnju bio imenovan i pitali ga o prirodi njegova angažmana u Šljunčari, no nije bio spreman za razgovor. Ni sredinom rujna nije želio pričati, tražeći još dva-tri tjedna, da bi početkom listopada komunikaciju zaključio porukom: "Sada sam u drugim poslovima i jednostavno ne stignem". U kratkom telefonskom razgovoru doznali smo samo da je ekspresno restrukturirao Šljunčaru, pa napušta mjesto direktora, "ali ostaje u njezinoj vlasničkoj strukturi".

Kako se kasnije ispostavilo, Dogana je već 10. rujna na mjestu direktora IGM Šljunčare Trstenik naslijedio Neron Štetić, koji je s njim nekoliko mjeseci ranije došao u tvrtku. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Neron Štetić je kao direktor ili suvlasnik povezan sa sedam tvrtki. Preko jedne od njih povezan je i sa svojim ocem Radovanom Štetićem, javnosti poznatim iz suđenja "zločinačkoj organizaciji", a ove godine osumnjičenim da je pomagao Josipu Klemmu u zloporabi položaja i ovlasti teškoj 3,2 milijuna kuna. Neron Štetić je preko tvrtke AC nekretnine povezan i s lobistom Andreasom Binderom, koji je sjedio u NO-u IGM Šljunčare Trstenik od 2010. sve do jeseni 2013., kad je ta tvrtka pretvorena iz dioničarskog društva u d.o.o. 

Stvarni vlasnici skriveni 
Pune četiri godine novi vlasnici Šljunčare ostali su nezamijećeni, među ostalim,  zato što nisu micali njezina direktora Predraga Mikulčića, koji je tvrtku vodio  od 1998. Sudski registar kao vlasnike navodi bečku tvrtku SSK GmbH i SBS nekretnine iz V. Gorice te Rolanda Žuvanića, ministra prometa u Račanovoj Vladi. Žuvanić se tu našao kao nećak suvlasnika Marka Vuksana, a do lani je sjedio u NO-u Šljunčare s bivšim zadarskim dožupanom Stankom Zrilićem. Tko su stvarni vlasnici Šljunčare, koji su potiho još 2010. stavili u njezin NO svoje ljude? Prema financijskom izvješću za 2013., SSK drži 70,9% udjela, SBS nekretnine imaju 24,1%, a Marko Vuksan 4,5 posto.

Vlasnici SSK su austrijska zaklada Stephanie Besitztgesellschaft i tvrtka Stone Rohstoff Beteiligungs GmbH, čiji su osnivači Andreas Binder i Austrijanac Franz Guggenberger. Bindera Poslovna Hrvatska povezuje sa čak 23 tvrtke. Mediji ga pak povezuju s Matom Granićem, koji je s Rolandom Žuvanićem navodno bio lobist Westgatea. Tu se krug zatvara. Binder ima udjele u Šljunčari i preko SBS nekretnina, čiji je drugi suvlasnik Guido Schmidt-Chiari, sin i imenjak bivšeg bankara Creditanstalta i glavnog ulagača u zagrebački Westgate. Schmidt-Chiari je od 2010. do lani bio predsjednik NO-a Šljunčare. 

Austrijanci šire portfelj

Na Ugljan ulažu 200 milijuna eura

Mediji su lani objavili priču o navodno preplaćenom zemljištu za projekt u Kukljici na Ugljanu, koji pokreće tvrtka Terra nekretnine. Njezini su vlasnici, preko tvrtke Vrata Kornata, Stephanie Besitztgesellschaft, Andreas Binder, Guido Schmidt-Chiari, Christian Leopold Dries i Katarina Zrilić, kći Stanka Zrilića. Direktor Terra nekretnina, Vice Čirjak, rekao je da će "projekt u konačnici vrijediti 200 milijuna eura".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro plaćena reklama….

Krasno društvo, nema što!

New Report

Close