U palači Sincich 40 izlagača, edukacija o pjenušcima i – “kraljica malvazije”  

Autor: Mladen Miletić , 30. studeni 2024. u 12:19
FOTO: Press

Višnjan, autentičan biser istarskog zaleđa sa znamenitom zvjezdarnicom, sljedećeg će vikenda, 6. i 7. prosinca, ugostiti 6. Međunarodni festival pjenušaca.

Općina i Turistička zajednica Općine Višnjan kao domaćini pozivaju sve znalce i entuzijaste u palaču Sincich gdje će se moći doživjeti okuse čak 90 različitih pjenušaca, od kojih je većina proizvedena klasičnom metodom, uz odabrane etikete charmat metode.

Sudionici će kroz čašu pjenušca imati priliku istraživati dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira jer će svoje najbolje pjenušce predstaviti gotovo 40 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a ocjenjivat će ih i odabrati najbolje stručni žiri predvođen eminentnim enolozima i sommelierima.

“Pjenušava vina predstavljaju više od izvrsnosti u boci, ona pričaju priču o bogatoj tradiciji, znanju i strasti koja generira vrijednosti daleko iznad samog enološkog užitka. Suradnjom s međunarodnim partnerima te spajanjem održivog turizma, visokovrijednih proizvoda i autentične istarske kulture, pozicioniramo naš poluotok i Hrvatsku kao destinaciju koja simbolizira vrhunsku kvalitetu i jedinstveni doživljaj”, ističe Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan. 

Program festivala obuhvaća i dvije ekskluzivne radionice. U petak, 6. prosinca, Emil Perdec vodi radionicu “Istra vs. Austrija”, na kojoj će se usporediti pjenušci ovih dviju regija, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec predstaviti “Pjenušci i tapasi” – savršen spoj pjenušavih vina s maštovitim zalogajima. Broj sudionika za svaku radionicu ograničen je na 20 osoba, stoga je rezervacija mjesta obavezna.

Osim što promovira kulturu pjenušavih vina, festival će i educirati posjetitelje o zahtjevnoj proizvodnji koja stoji iza svake boce.

Stručni žiri čine Borislav Miličević, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, Toni Kujundžić, docent na Katedri za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Emil Perdec, sommelier, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i regionalni povjerenik za Istru, zatim Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica i “kraljica malvazije”. Njihove ocjene osigurat će prepoznavanje i valorizaciju najboljih pjenušaca, a svojom stručnošću i posvećenošću dodatno doprinose prestižu i značaju festivala u Višnjanu. 

Ocjenjivanje se provodi prema standardima Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći metodu od 100 bodova. Vrhunski pjenušci ocjenjuju se prema izgledu, mirisu, okusu i harmoničnosti, čime se naglašava kvaliteta svakog uzorka. Najbolja vina bit će nagrađena diplomama i priznanjima, što predstavlja snažan poticaj proizvođačima i dodatnu potvrdu njihove izvrsnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close