U nekim trgovinama ne primaju sve novčanice eura, oglasio se i Državni inspektorat Republike Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2024. u 10:38
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Povodom slučaja u Eurospinu, a na upit HUZP-a, oglasio se i Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH).

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) objavila je nedavno da im je jedan potrošač dojavio kako u trgovini trgovačkog lanca Eurospin u zagrebačkim Sesvetama stoji obavijest: “Poštovani kupci, obavještavamo Vas kako ne primamo novčanice od 500 eura. Hvala na razumijevanju.”

U HUZP-u kažu da im se javilo još potrošača kojima su u pojedinim trgovinama prodavači odbili primiti novčanice od 500 pa i od 200 eura, iako su zakonsko sredstvo plaćanja otkako je Hrvatska s prvim danom prošle godine preuzela euro kao službenu valutu, piše N1.

Nije primjer iz Eurospina ni prvi ni jedini. Još u siječnju 2023. na nekim benzinskim crpkama i u nekim trgovinama također nisu htjeli primati novačanice u apoenima od 500 eura. Te novčanice se, doduše, ne tiskaju još od 2016. godine, ali one dotad otisnute i dalje su u opticaju. Europska središnja banka odluku o povlačenju novčanica od 500 eura obrazložila je željom za suzbijanjem terorizma, rada na crno i utaje poreza – kriminalnih djelatnosti u kojima, smatrali su, najviše kruže najkrupnije novčanice eura.

Povodom slučaja u Eurospinu, a na upit HUZP-a, oglasio se i Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) objašnjenjem prema kojemu trgovac slijedom Preporuke Europske komisije iz 2010. godine može odbiti primiti novčanice krupnih apoena isključivo ako je to motivirano načelom dobre vjere. Jednostavnije rečeno, ako ne može vratiti ostatak novca.

U priopćenju DIRH-a navodi se da je spomenuti trgovac (Eurospin) od trenutka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj primao i novčanice od 500 eura, ali je 3. siječnja ove godine donio poslovnu odluku da to više neće činiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close