U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplave zbog nabujale Kupe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 09:23
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Iz nadležnih službi poručuju da se tijekom prijepodneva očekuje dodatni porast vodostaja za 10 do 15 centimetara

Posljednja mjerenja vodostaja pokazala su da je Kupa kod Karlovca porasla na gotovo 766 centimetara te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Ozbiljnost situacije pokazala se već jučer kada je Kupa u Karlovcu u manje od 24 sata porasla na šest metara, a sinoć u 22 sata izmjeren je vodostaj od 615 centimetara. Kada je vodostaj narastao na 700 centimetara, proglašene su redovite mjere, a jutros i izvanredne mjere obrane. Iz nadležnih službi poručuju da se tijekom prijepodneva očekuje dodatni porast vodostaja za 10 do 15 centimetara, dok bi se poslijepodne situacija trebala normalizirati. Zbog poplave je zatvoreno i nekoliko lokalnih prometnica.

Na širem području Gospića i Perušića od ponedjeljka poslijepodne sve nadležne službe bore se s poplavama nastalim uslijed naglog topljenja snijega s Velebita i velike količine kiše koja neprestano pada posljednja dva dana. U Kosinju, poznatom po poplavama, jučer oko 17 sati se oglasila sirena na brani "Sklope", koja upozorava na ispuštanje velikih količina vode. – Očekujemo poplavu puno većih razmjera nego prije tri godine. Preko brane se ispušta 800 kubika vode u sekundi i nije ugodno vidjeti kako vodostaj naočigled raste, kazao nam je Ivica Turić, načelnik općine Perušić.

Kosinjski most još uvijek je u prohodan no do kraja dana vjerojatno će biti pod vodom. Odsječeni su Podjelar, Sušanj, Bakovac te Gornji Kosinj. Situacija se smiruje na području Gospića gdje je vodostaj Novčice u opadanju. Noć je protekla mirno, no poplave su i dalje problem na širem području Gospića i Otočca. Zbog poplave zatvorene su prometnice Pazarište-Plana, Pazarište-Podastrana, Gospić-Lički Novi te Smiljan-Novoselo.

Komentirajte prvi

New Report

Close