U jeku privatizacije CO gubi dva velika posla s državom

Autor: Suzana Varošanec , 13. rujan 2013. u 14:25
Vlada prodaje 42 posto najveće hrvatske osiguravajuće kuće/Željko Lukunić/PIXSELL

Osim ugovora za državno autoosiguranje CO bi mogao ostati i bez unosnih polica za osiguranje državnih službenika.

U jeku privatizacije Croatia osiguranja čiji paket dionica u vlasništvu države od 42 posto Vlada kani ove jeseni prodati, tvrtka je počela gubiti poslove koje je inače radila za državu. Prvi slučaj koji je državni osiguravatelj izgubio je pružanje obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i kasko osiguranje za cijeli vozni par s kojim raspolaže država.

 

26,2milijuna

kuna vrijednost je premije za osiguranje državnih vozila

Riječ je o osiguranju koje pokriva golemi broj državnih vozila; on uključuje 11241 vozilo od čega je 9957 osobnih vozila i motocikla te 1284 teretnih vozila autobusa i radnih strojeva. Kako doznajemo posao je na korak ispred državnog osiguravatelja pokupila privatna kompanija, a najbizarniji je u cijeloj priči zapravo razlog zašto je CO taj posao izgubio. Presudila je njegova sporost, pa je posao jednostavno otišao onome tko se prvi javio i dao svoju ponudu – Euroherc osiguranju, odnosno njegovoj zagrebačkoj podružnici. Naime, Državni ured za središnju javnu nabavu krenuo je u nabavu usluga osiguranja za vozni park države sredinom travnja ove godine, a javilo se pet ponuđača koji su do u lipu imali identične ponude.

Uz CO i Euroherc ponude su dali i Allianz Zagreb, Basler osiguranje Zagreb i Jadransko osiguranje. Svi su konkurirali sa istom cijenom od 26.283.891,31 kuna, pa se postavlja pitanje kako je to moguće. Poznavatelji tvrde da su svi išli na najnižu cijenu koju regulator dozvoljava, pa su ponude u lipu iste. Ured je poštovao slijed podnošenja, pa je izabrao ponuđača koji je prvi dostavio ponudu, odnosno Euroherc. CO se žalila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koji je potvrdio odluku Ureda, odbacivši žalbu CO kao neosnovanu. No, kako stoje stvari Eurohercu koji posluje u sastavu koncerna Agram Dubravka Grgića navodno se smiješi i drugi posao na natječaju koji je raspisao isti Ured. Riječ je o javnoj nabavi usluge osiguranja državnih službenika od nezgode.

Od tri ponude – CO-a, te zagrebačkih podružnica Allianza i Euroherca navodno je cjenovno najpovoljnija upravo Eurohercova, i to za nekoliko milijuna kuna. Taj postupak javne nabave je u fazi mirovanja, a za očekivati je, kažu naši izvori, da će i na odluku u tom slučaju, kao i u slučaju osiguranja vozila, netko se žaliti DKOM-u. Predstojnik Ureda Dario Janković rekao nam je da je prvi put raspisan otvoreni postupak javne nabave, te da na osiguranju vozila ušteda iznosi oko dva milijuna kuna. "Bit će jefinija i nabava osiguranja državnih službenika, bez obzira tko bude izabran."

Nema panike

CO: gubitak ćemo nadoknaditi

U Croatia osiguranju smatraju da gubitak tog posla neće utjecati na poslovanje tvrtke. "Svojim prodajnim aktivnostima i strategijom kompenzirati ćemo manjak premije. Postupak javne nabave proveden je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, te se na natječaj javilo pet ponuditelja s istom cijenom što je logično jer se radi o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti, gdje svi ponuđači imaju iste cijene. Sukladno zakonu u slučaju jednake cijene odabire se ponuda koja je ranije zaprimljena, u ovom slučaju Euroherca. U prethodnom razdoblju izvršitelj ovih usluga bilo je Croatia osiguranje."  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve firme u državnom vlasništvu su trome i spore kao puževi. Totalno nepripremljene za tržišnu utakmicu. Pogubit će zbog svoje sporosti i ono malo posla što se nudi. I onda se još uprave takvih tvrtki bune protiv privatizacije. E kod privatnika treba i raditi, i odgovarati za pogreške i sporost, a to im se baš i neda.

New Report

Close