U HŽ Infrastrukturi ove godine bez regresa i božićnice

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2013. u 15:20
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Potpisan je III. aneks Kolektivnom ugovoru za HŽ Infrastrukturu d.o.o.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Darko Peričić, kao poslodavac i predsjednici Sindikata infrastrukture Hrvatskih željeznica (SIHŽ) i Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) te ovlašteni predstavnik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske (SPVH), kao reprezentativnih sindikata s pravom na kolektivno pregovaranje u društvu HŽ Infrastruktura d.o.o., prošli tjedan potpisali su III. aneks Kolektivnom ugovoru (KU) HŽ Infrastrukture d.o.o. koji se primjenjuje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine, priopćeno je iz HŽ-a.

U njemu su se ugovorne strane sporazumjele da u 2013. poslodavac neće isplatiti jednokratni dodatak na plaću (regres) i božićnicu te da se zbog financijskih teškoća u kojima se nalazi društvo neće povećavati cijene sata rada, što je inače predviđeno člankom 223. KU-a, stoji u priopćenju.

Jedna od ključnih točaka aneksa je ta da se poslodavac obvezuje, ako zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga nestane potreba za obavljanjem određenog posla, smanjivati broj radnika isključivo sporazumnim raskidom radnog odnosa, uz isplatu poticajne otpremnine.

Prilog Kolektivnom ugovoru je i Radno-pravna zaštita radnika od poslovno uvjetovanih otkaza koja sadrži i kriterije za utvrđivanje potencijalnoga tehnološkog viška. Promjena u odnosu na II. aneks jest u visini naknade radnicima raspoređenima u Željeznički fond, koja sada ne može biti viša od 4000 kuna bruto. Ako se Pravilnikom o radu Željezničkog fonda utvrdi iznos drugačiji od 4000 kuna, primjenjuje se pravo koje je povoljnije za radnika.

Također je dogovoreno da u 2013. poslodavac neće izdvojiti sredstva u iznosu 1,2 milijuna kuna koja su se dodjeljivala sindikatima za poboljšanje životnog standarda, odnosno za organiziranje radničkih sportskih susreta u skladu s člankom 189. KU-a. Izmijenjen je i članak 206. kojim se utvrđuje da će poslodavac za sve radnike sklopiti ugovor o dopunskome zdravstvenom osiguranju u iznosu najniže svote propisane za tu svrhu, odnosno da će radnicima nadoknaditi sve troškove koji će nastati u slučaju nesklapanja ugovora o dopunskome zdravstvenom osiguranju, kao i troškove za pojedinačno sklopljene ugovore o dopunskome zdravstvenom osiguranju u visini najniže svote propisane za tu svrhu, zaključuje se u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close