Digitalno selo
Digitalno selo

U Hrvatskoj po prvi puta pedeset hektara polja zasijano putem drona

Lansiran novi projekt Poslovnog dnevnika koji spaja poljoprivredu i tehnologije budućnosti.

Josipa Ban
18. lipanj 2024. u 22:00
Zasijavanje dronom dok je kultura još na polju je dobro, jer više vlage ostaje u tlu, troši se manje goriva, oplemenjuje tlo, a za nju poljoprivrednici mogu ostvariti i financijski poticaj, kažu iz tvrtke Digital Agro/B. Jakšić/PIXSELL

Oko 50 hektara površine šest poljoprivrednika slavonske općine Strizivojna zasijano je pokrovnim usjevom, DTS-om (djetelinsko travnate smjese) i to – dronom.

Ta sjetva prva je praktična realizacija projekta Poslovnog dnevnika “Digitalno selo” čiji je cilj provesti edukaciju, ali i omogućiti upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi kako bi domaći proizvođači hrane bili što konkurentniji na tržištu. Zasijavanje dronom za poljoprivrednike iz Strizivojne koji sudjeluju u projektu napravila je IT tvrtka Digital Agro, također partner projekta.

Igor Frljužec, osnivač i direktor kompanije Digital Agro, kaže da zasijavanje polja dronom nosi više prednosti poljoprivrednicima. “Zasijavanje dronom dok je kultura još na polju dobra jer više vlage ostaje u tlu, troši se manje goriva, oplemenjuje tlo, a za nju poljoprivrednici mogu ostvariti i financijski poticaj”, ističe Frljužec čija se kompanija od 2012. bavi digitalizacijom u poljoprivredi.

Ruku pod ruku edukacija i praksa

Plan je povezati poljoprivrednike s tehnološkim kompanijama i znanošću kako bi se educirali o novim tehnologijama, ali i njihovoj praktičnoj primjeni.

Svijetla budućnost

Dodaje i da mu je drago da sudjeluje u projektu Poslovnog dnevnika kako bi poljoprivrednicima i u praksi mogao pokazati sve koristi koje tehnologija pruža. Ona je, slažu se i mladi poljoprivrednici iz Strizivojne, Antun Degmenčić (22) i Marko Mišić (21), još premalo zastupljena u gospodarskoj grani dominantnoj u Slavoniji.

Projektom Poslovnog dnevnika “Digitalno selo”, koji je započeo u ožujku ove godine, to bi se trebalo promijeniti. Plan je povezati poljoprivrednike s tehnološkim kompanijama i znanošću kako bi se educirali o novim tehnologijama, ali i njihovoj praktičnoj primjeni.

“Namjera nam je pokazati da je poljoprivreda grana koja ima svijetlu budućnost, ali koja se danas mora raditi na drugačiji način nego prije 50 godina. Danas mora uključivati digitalizaciju da bi bila konkurentna. Zato smo i pokrenuli ovaj društveno odgovorni projekt”, rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević pozvavši i druge poljoprivrednike i partnere da se uključe jer je namjera pilot projekt, koji će trajati godinu dana, proširiti na druga mjesta u Hrvatskoj.

“Digitalno selo” od početaka podržavaju Osječko-baranjska županija i općina Strizivojna. Načelnik Općine Strizivojna Josip Jakobović kaže da je između tehnoloških tvrtki i poljoprivrednika obavljeno već nekoliko sastanaka, a od projekta u općini u kojoj posluje oko 60 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima velika očekivanja.

“Očekujem da će kroz projekt poljoprivrednici naučiti sve o bržem i efikasnijem načinu proizvodnje, što bi u konačnici trebalo rezultirati i kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima”, kaže.

Mladih ne nedostaje

Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije, ističe i demografsku prednost.

“Poljoprivreda je posebno važna za Osječko-baranjsku županiju u kojoj se obrađuje 212 tisuća hektara površine. Unapređenje nam je jako važno posebno kako bi mladi poljoprivrednici ostali u Slavoniji i kako bi im se isplatilo raditi na zemlji”, ističe Lukić. Mladih poljoprivrednika u Strizivojni ne nedostaje. Udio mladih u općini u kojoj se većina bavi stočarstvom i ratarstvom oko 20%, dok je na državnoj razini oko 14%.

Partneri Digitalnog sela, uz spomenute su još i Infodom – Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja te HEP. Podržava ga i Ministarstvo poljoprivrede.

New Report

Close