Čak 80% pšenice u Hrvatskoj je posljednje, treće kvalitete za ljudsku prehranu pa mlinari uz pomoć mjerodavnih službi, institucija i udruga te Ministarstva poljoprivrede ovih dana intenzivno rade na Kodeksu za otkup žitarica i uljarica koji će se primjenjivati od žetve 2015., doznajemo od direktorice Žitozajednice Nade Barišić.
"Kodeks kojim će se uskladiti otkup i tržište, poboljšati kvaliteta domaće pšenice potreban je godinama. Klasifikaciju pšenice kroz razradu kvalitete imaju sve zemlje EU, čime se povećava konkurentnost i nagrađivanje onih poljoprivrednika koji više ulažu u proizvodnju", tvrdi Barišić. Ministarstvo poljoprivrede za izradu kodeksa prevelo je austrijske norme za otkup žitarica i uljarica koje su uzete za orijentir. Prema sastavu proteina, pšenica se po njemu svrstava u tri kategorije. Prvu, čini pšenica s proteinom iznad 14%, drugu od 12,5 do 14%, a treću od 10,5 do 12,5%.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu