U građevini 6% više radnika, u javnoj upravi oko 4% manje

Autor: Jadranka Dozan , 23. travanj 2024. u 17:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Postotno najveće povećanje bilježi se u građevinarstvu; poduzeća iz tog sektora danas zapošljavaju gotovo 121 tisuću ljudi, što je šest posto više nego prije godinu dana.

Već podugačak niz pozitivnih godišnjih stopa rasta zaposlenosti u Hrvatskoj nastavio se i u ožujku. Kad je riječ o pravnim osobama, prošlog mjeseca broj zaposlenih porastao je u odnosu na veljaču za desetak tisuća ili 0,7 posto, premašujući 1,42 milijuna.

Prema državnim statističarima, u godišnjim usporedbama to je porast od 1,2 posto, pri čemu je zaposlenost porasla u 12, a pala u sedam kategorija djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji. Postotno najveće povećanje bilježi se u građevinarstvu; poduzeća iz tog sektora danas zapošljavaju gotovo 121 tisuću ljudi, što je šest posto više nego prije godinu dana.

Natprosječnih 5,4 posto rasta bilježi se i u poslovanju nekretninama, a blizu pet posto danas je više zaposlenih i u pravnim osobama u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Nasuprot tome, u onima iz prerađivačke industrije danas ih radi nešto manje od 233 tisuće, što je blagi pad (za 0,3 posto) u odnosu na lanjski ožujak. Nešto veći godišnji pad, za 1,7 posto, bilježe i financijske djelatnosti gdje je broj zaposlenih pao ispod 36 tisuća.

Najveće smanjenje zaposlenosti je u javnoj upravi – za 3,9%, na oko 108,5 tisuća. Istodobno, u obrazovanju te sustavu zdravstva i socijalne skrbi, dvjema skupinama djelatnosti koje se uvelike odnose na javni sektor, u godinu dana zaposlenost je povećana za 1,2 odnosno 1,6%.

U mjesečnim usporedbama postotnim povećanjima zaposlenosti prednjače građevinarstvo i djelatnosti prijevoza i skladištenja, dok se npr. pojačane aktivnosti u turističko-ugostiteljskom sektoru zasad ne odražavaju u povećanju zaposlenosti (i) u pravnim osobama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close