U Brodarskom institutu niknut će FER-ov Centar izvrsnosti u pomorskoj robotici

Autor: Marija Brnić , 24. srpanj 2024. u 22:00
Znanstveno-istraživački dio u kojemu su i najvredniji kapaciteti Brodarskog instituta, bazeni i laboratoriji za ispitivanja, biti ustupljen Ministarstvu znanosti za projekt FER-a/Igor Šoban/PIXSELL

Projekt vrijedan 30 milijuna eura financirat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i EU sredstvima.

Proteklo je više od dvije i pol godine od kada je Vlada prelomila i slavni Brodarski institut odlučila kao poduzeće zatvoriti likvidacijom, te potom njegovoj vrijednoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi naći mogućnost novog života.

Sam postupak trebao je biti jednostavan i brz, no kao što se i svojedobno nastojanje očuvanja rada Brodarskog instituta kao poduzeća otegnulo, sada i likvidacija i osmišljavanje njegove nove aktivacije teče sporo.

Ipak, pojavljuju se prve naznake novog rješenja za očuvanje i korištenje bazena, laboratorija i druge vrijedne imovine Brodarskog, a u kojemu bi glavnu ulogu trebao imati zagrebački FER. Brodarski će biti, naime, lokacija za Centar izvrsnosti u pomorskoj robotici i tehnologijama za održivo plavo gospodarstvo (CoE MARBLE), veliki projekt vrijedan 30 milijuna eura, za čije su pokretanje i financiranje već pripremljeni temelji.

Država isplatila milijune eura

Država je za financiranje završetka likvidacije u 2022. i 2023. izdvojila 10,5 milijuna eura, za podmirenje potraživanja i uklanjanja hipoteka.

Odluka ispod radara
Ispod radara je početkom godine prošla jedna odluka Vlade, točnije zaključak, kojim se Ministarstvu znanosti i obrazovanja i FER-u daje zeleno svjetlo za prijavu znanstvenog projekta za sredstva iz mjere “Širenje u svrhu pružanja potpore državama članicama koje zaostaju u području istraživanja i inovacija” Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Takvim projektom Hrvatsku bi se pozicioniralo u području pomorske robotike i tehnologije u nacionalnom i međunarodnom znanstvenom i inovacijskom ekosustavu, konstatirala je Vlada u svom zaključku, u kojem se utvrđuje da će za potrebe projekta država ustupiti dio infrastrukture Brodarskog. Dva su važna preduvjeta za realizaciju tog plana – dobivanje EU sredstava i konačno zatvaranje likvidacijskog posla.

Iz nedavnog posjeta FER-u ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlića moglo se razabrati da je prvi zadatak ‘obavljen’. Što se likvidacijskog postupka tiče, iz dostupne dokumentacije s oglasne ploče sudova, koja je uzgred u ovom slučaju za javnost prilično siromašna, on je još uvijek u tijeku.

Država je za financiranje završetka likvidacije u 2022. i 2023. izdvojila ukupno 10,5 milijuna eura, kojima su trebala biti podmirena potraživanja i uklonjene sporne hipoteke s vrijednih nekretnina Brodarskog koje su imali upisani poduzetnici kod kojih se tada nelikvidna tvrtka zadužila prethodnih godina.

Taj dio priče je, dakle, zaključen, isplate su provedene i kako se neslužbeno čuje, početkom srpnja Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predana je nova procjena vrijednosti imovine te je u tijeku postupak zaključenja sporazuma između ministarstava državne imovine i financija o podmirenju tražbina RH i prijenosu ostatka likvidacijske mase državi kao jedinom vlasniku Brodarskog.

Kada se odradi i taj tehnički dio posla, imovina Brodarskog bi trebala ‘sjesti’ u portfelj ministarstva državne imovine, a samo upravljanje će potom, prema zakonskim odredbama, obavljati Državne nekretnine.

Niz zainteresiranih
Za jedan dio kompleksa zainteresirane su neke državne službe, s tim da je već sada u jednu praznu poslovnu zgradu ‘uselila’ Civilna zaštita, dok će se znanstveno-istraživački dio u kojemu su i najvredniji kapaciteti Brodarskog, bazeni i laboratoriji za ispitivanja, biti ustupljen Ministarstvu znanosti za projekt FER-a, ali će za suradnju biti otvoreni i drugim korisnicima.

Ispitivanja u prostoru Brodarskog obavljaju i dalje njegovi bivši zaposlenici, koji su s djelatnosti nastavili pod državnom tvrtkom Hrvatska brodogradnja Jadranbrod (njih ukupno 13), a zainteresirani su, kako se čuje, još i Fakultet strojarstva i brodogradnje te Tehničko veleučilište Zagreb. S FER-u zasad ne izlaze s detaljima oko samog projekta, a u Ministarstvu znanosti kažu kako je njegov start planiran za početak 2025.

Od 30 mil. eura potrebnih za realizaciju, 15 mil. će biti financirano iz programa Obzor Europa i bit će to prvi hrvatski “Teaming” projekt, a preostalih 15 mil. će osigurati Ministarstvo znanosti kroz program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. Prema zaključku Vlade iz veljače dio sredstava, oko 10 mil. eura, trebao bi biti usmjeren u obnovu postojeće infrastrukture, a oko dva milijuna uložit će se u opremu.

Osim FER-a, koji je nositelj konzorcija, u projekt CoE MARBLE uključeni su još Institut Ruđer Bošković, klaster pomorske industrije MARINN, digitalno inovacijsko središte akvakulture Agrifood Croatia, te strateški znanstveni partneri Norwegian University of Science and Technology iz Norveške i Consiglio Nazionale delle Ricerche iz Italije.

Komentirajte prvi

New Report

Close