Tvrtke u predstečajevima dužne više od 47 mlrd. kuna

Autor: Suzana Varošanec , 28. srpanj 2013. u 22:00
Nelikvidnost dosegla vrijednost višu od trećine državnog proračuna/FOTOLIA

Prema podacima Fine vrijednost zahtjeva za predstečajeve raste više od 20 milijuna kuna dnevno.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji su prošlog tjedna podržali Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i sindikati, u svojoj primjeni obara sve rekorde, kako po broju prijavljenih nagodbi, tako i po iznosu ukupnih dugovanja koja, prema najnovijim podacima Financijske agncije (Fina), premašuju iznos od 47 milijardi kuna.

 

4719dužnika

Fini je predalo predstečajni prijedlog

Linićeva mobilizacija

Po priljevu predstečajanih predmeta može se zaključiti kako je riječ o dosad nezabilježenome uspjehu u mobiliziranju gospodarskih subjekata, a moguće ga je po tom učinku usporediti jedino sa zakonom o legalizaciji bespravne gradnje. Da je Linićev zakon, kao ni jedan do sad iz seta gospodarski važnih propisa, polučio nevjerojatno široku primjenu i to u roku od svega 
10-ak mjeseci, potvrđuju prezentirani podaci dva izvora – Ministarstva financija i Fina. Usporedba tih podataka pokazuje porasta predstečajnih prijava na dnevnoj bazi. Podatke o stanju od 25. srpnja iznijelo je na briefingu s novinarima Ministarstvo finacija, no one najnovije od 26. srpnja dala je Fina. Usporedba pokazuje da priljev na dnevnoj bazi raste, kao i rješavanje kroz izglasane planove. Naime, prvo su u petka predstavnici ministarstva prikazali stanje predstečajnih postupka i nagodbi počevši s prvim pokazateljem, a taj glasi: "47,137.759.962 kuna iznosile su na dan 25. srpnja ove godine ukupne obveze svih 4719 dužnika koji su Fini predali svoj predstečajni prijedlog".

Odbačen plan

Od ukupnog broja njihovih prijedloga riješeno je njih 3566, od čega je u 698 slučaja plan prihvaćen, a u 2876 prijedloga, odnosno 61 posto postupka, plan je odbačen ili obustavljen, pa je Fina za dio njih pokrenula stečajeve bez nastavka poslovanja. Ključno je da su nagodbe krenule na Trgovačkim sudovima, pa je dosad sklopljeno 106 nagodbi s dužnicima u kojima je zaposleno 4066 radnika. No, podaci koje smo dobili od Fine pokazuju da je 26. srpnja ukupni iznos prijavljenih obveza po prijedlozima porastao za više od 20 milijuna kuna.

 

2876prijedloga

odnosno 61 posto ih je odbačeno ili obustavljeno

To znači da ih dužnici predlažu neovisno o odluci suca Mislava Kolakušića o blokadi predstečaja Dalekovodova. Finin podatak pokazuje kako su 26. srpnja prijavljene obveze iznosile 47,159.783.853 kuna. Riječ je o vrtoglavom iznosu koji za više milijardi premašuje iznos nelikvidnosti, rak rani gospodarstva, zatečene na dan stupanja na snagu zakona početkom listopada 2012. Potvrda je to, kažu mnogi, da je problem nelikvidnosti i insolventnosti došao pod režim Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Prihvaćeno i odbačeno

Uspješno završen postupak u 698 predmeta

Iz Fine navode da je na dan 26. srpnja za 1154 prijedloga otvoren postupak predstečajne nagodbe, te da je u njima ukupno prijavljeno 27,041.349.813 kuna obveza. Od toga je dosad u 698 predmeta postupak pred Finom uspješno završen prihvaćanjem plana financijskog restrukturiranja, a ukupan iznos prijavljenih obveza u tim predmetima je 11,429.097.884 kuna. Ukupno je 3054 prijedloga odbačeno ili postupaka obustavljeno što znači da je za dio tvrtki čiji su prijedlozi završili obustavom uslijedio stečaj. Navodno je takvih više stotina. U preostalim slučajevima, dužnik je pozvan da nadopuni dokumentaciju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Izmišljena ladica za skrivanje kriminala… Kakav je to zakon koji poništava brojne postojeće zakone???!!! Koga se s tim štiti???!!!

Gdje je nestao NOVAC
Gdje se sakrio ON
to je bit svega

perverzno je što se naziva uspjehom, dva zakona koja pokušavaju amnestirati bezakonje i kaos učiniti zvaničnim sustavom proglašavaju se uspješnim.

vwećina tvrtki ionako nema nikakvog izbora, linić ih je potpuno uništio poreznim divljanjem.

sljedeći zakon koji trebaju donijeti je da se sav novac koji jedan građanin otme drugom građaninu prisilom, upotrebom baseball palice ili hladnog oružja, smatra legalnom zaradom, i to neoporezivom.

New Report

Close