Tvrtka koja je izgradila Pelješki most radi na novom velikom projektu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2024. u 15:17
Ilustracija: Luka stanzl/PIXSELL

Kineski CRBC izgradio je do sada Pelješki most u Hrvatskoj, dionicu autoceste u Crnoj Gori te Podgorica – Kolašin.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je izgradila Pelješki, most dobila je posao izgradnje 5,1 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc koja bi trebala povezati Mostar s ostatkom tog prometnog paneuropskog koridora na jugu, koji završava u Pločama.

Ugovor o izgradnji poddionice Kvanj – Buna u Mostaru potpisali su predstavnici javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH, kineskog CRBC-a i konzorcija te vlasti Federacije BiH, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

“Ovo je važan dan za Hercegovinu i za cijelu zemlju, jer ovim potpisivanjem počinje novi investicijski ciklus u kojem ćemo zajedničkim naporima realizirati nove projekte autoceste na koridoru Vc, koji su ujedno i novi ekonomski i razvojni poticaj za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je direktor Autocesta FBiH Denis Lasić.

Dodao je kako će se u sljedećih mjeseca dana potpisati i sporazum za izgradnju dionice na autocesti Mostar jug – tunel Kvanj, čijim završetkom će taj grad biti povezan s južnim dijelom paneuropskog koridora Vc.

Kineski CRBC izgradio je do sada Pelješki most u Hrvatskoj, dionicu autoceste u Crnoj Gori te Podgorica – Kolašin.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Kvanj – Buna doseže 125,2 milijuna eura, a financirat će se sredstvima Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Dovršetak izgradnja te dionice autoceste očekuje se u proljeće 2027. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close