Tvrtka DOK-ING nudi rješenje za odlagalište na Jakuševcu

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2024. u 11:52
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gospodarenje otpadom i njegovo zbrinjavanje gorući je problem svih gradova u Hrvatskoj, posebno Zagreba koji desetljećima nema rješenje za odlagalište na Jakuševcu.

U međuvremenu pojavilo se rješenje koje nude inovatori domaće zagrebačke tvrtke Doking, isključivo izvozno orijentirane.

Naime, do završne faze došao je projekt uplinavanja odnosno prerade nerecikliranog otpada od kojeg se dobiva vodik ili energija za toplanu kojom bi se Zagrepčani mogli grijati i po znatno nižoj cijeni od komercijalne.

Više o tom prijedlogu rekao nam za HRT Vjekoslav Majetić, vlasnik i direktor spomenute tvrtke.

– Obzirom da bi tamo negdje oko 700 tona dnevnog otpada prerađivalo se koliko se proizvodi u gradu Zagrebu, mislim da je to oko 70 tisuća kubnih metara plina koje bi se proizveo, s time da se može i ne mora izdvajati vodik. Ako bi toplana koristila takav plin s velikim udjelom vodika, onda bi proizvodnja CO2 bila znatno manja od svih dozvoljenih količina. Mislim da bi bilo pametno zbrinuti taj otpad na Jakuševcu, preraditi ga kao gorivo, proizvesti gorivi plin i napajati zagrebačku toplanu koja je u blizini, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close