Tužna vijest: Preminuo poznati hrvatski skladatelj i tekstopisac

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2024. u 10:02

Glazba je postala njegovo slobodno vrijeme, njegov odmor i otisak u bivanju.

Davor Juraga, priznati skladatelj i tekstopisac, napustio nas je u 57. godini života nakon kratke i teške bolesti, ostavljajući iza sebe ožalošćenu obitelj, prijatelje, kolege, ali i neizbrisiv trag na dalmatinskoj glazbi nizom pjesmama koje će zauvijek živjeti u krošnjama maslina, kamenim zidovima ribarskih kuća i srcima ljudi.

Unatoč završenom Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i uspjesima u ekonomskoj struci, Davorova prava ljubav uvijek je bila glazba. Njegovi prvi glazbeni koraci započeli su u ranoj mladosti. Rođen u Zagrebu, u djetinjstvu je pohađao Glazbenu školu Blagoja Berse u rodnom gradu, gdje je stekao temeljno glazbeno obrazovanje. Majka mu je na kredit kupila koncertni klavir, a prve note na njemu ucrtale su smjer koji će ga voditi kroz cijeli život.  

Ovaj je autor čuvao požutjele note  “Ludog mora”, “Zagrljenih”,  “Prođi me se” sa Splitskog festivala 1983. To je bila prekretnica. Kako je govorio, tada je postao siguran – to je njegova glazba, stvarat će on za nju, ona za njega… Glazba je postala njegovo slobodno vrijeme, njegov odmor i otisak u bivanju. Dalmatinski korijeni vukli su ga moru, a posebno na Murter, odakle mu je otac, kao i u Split, grad koji je obožavao. Ista ga je sila potakla da stvara pjesme savršene za zagrljaj klapskog višeglasja, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close