Turističko-ugostiteljske usluge u prosjeku 10 posto skuplje nego lani

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2024. u 07:00
Potvrđen je nastavak usporavanja inflacije, a godišnja stopa od 2,4 posto prema DZS-u najniža je u posljednjih 36 mjeseci/G. Jelavić/PIXSELL

Kompletirani podaci za košaricu dobara i usluga na kojima se temelje statistički izračuni inflacije potvrdili su i da je opća razina cijena u lipnju ostala istovjetna onoj iz svibnja.

Cijene dobara za osobnu potrošnju sredinom ove godine u prosjeku su bile skuplje 1,3 posto nego prije godinu dana. Istodobno su usluge poskupjele 5,5 posto, a rezultat takvih kretanja je ukupna inflacija od 2,4 posto, potvrdio je Državni zavod za statistiku u drugoj procjeni indeksa potrošačkih cijena za lipanj.

Osim potvrde nastavka usporavanja inflacije (u svibnju je bila na 3,3 posto) ta je godišnja stopa najniža u posljednjih 36 mjeseci.

Kompletirani podaci za košaricu dobara i usluga na kojima se temelje statistički izračuni inflacije potvrdili su i da je opća razina cijena u lipnju ostala istovjetna onoj iz svibnja.

S jedne strane, nešto više cijene zabilježene su kod usluga (za 0,6 posto) te hrane, pića i duhana (0,3 posto), ali to je neutralizirano padom cijena energije za 1,1 posto te neprehrambenih industrijskih proizvoda za 0,2 posto. S obzirom na turističku sezonu mjesečnim rastom prednjačila je, očekivano, kategorija restorana i hotela (2,9 posto) te rekreacije i kulture (1,6 posto).

Nasuprot tome, komunikacije i prijevoz stavke su s najvećim mjesečnim padom cijena (za 1,2, odnosno 2,1 posto). I u godišnjim usporedbama najveći porast cijena, za 9,6 posto u prosjeku, bilježi se kod restorana i hotela, dok su npr. cijene hrane i bezalkoholnih porasle prosječno 1,8 posto.

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP) kao mjeri inflacije koja se koristi u usporedbama s drugim zemaljama EU, stopa inflacije u RH nešto je viša nego prema nacionalnom indeksu. U lipnju je iznosila 3,5 posto, što je oko jedan postotni bod više od prosjeka europodručja, a prema HICP-u je mjesečni rast cijena bio 0,8 posto

Komentirajte prvi

New Report

Close