Turistički sektor apelira da se učini sve za spas sezone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2021. u 14:10
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj ocjenjuje vrlo dobrim, ali provedba odnosno kontrola njihovog provođenja je upitna i, prema njihovim spoznajama, nedovoljno efikasna.

Iz turističkog sektora u petak su uputili apel svima zainteresiranima za uspješnu turističku sezonu u zemlji da sudjeluju u kreiranju i kontroli aktivnosti nužnih za provedbu sezone, ocijenivši da je trenutak kritičan i da se mora učinit sve za očuvanje dobre epidemiološke situacije i spas turističke sezone.

Apel je u ime cijelog sektora napisao direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić, a potpisuju ga i predsjednici gotovo svih strukovnih udruga i zajednica u sektoru – agencija UHPA i UPA HGK, ugostitelja i turizma u HUP UUT, hotelijera UPUHH, kampova KUH-a, malih i obiteljskih hotela OMH, marina Udruženje HGK, čarteraši HGK, ugostitelja NUU, sindikata STUH i SIKD te rent a car udruge HUP-a.

Ostojić u apelu ističe da je ova turistička sezona bila odlično pripremljena u dobroj suradnji sektora i Vlade te posebno s resornom ministricom, kao i da su uz projekt “Stay safe..”, prioritetno cijepljenje turističkog sektora i definiranjem svih epidemioloških mjera stvoreni preduvjeti za odličan start sezone.

To se i potvrdilo, piše dalje Ostojić, pa trenutno Hrvatska ima odlično stanje s rezervacijama i za glavnu sezonu i za posezonu, za čiju je realizaciju ključno održavanje dobrog epidemiološkog stanja.

Zabluda je da turisti očekuju obilje manifestacija 

“Zelena zona i dobri epidemiološki pokazatelji su temelj na kojem sve počiva. Obzirom na epidemiološko stanje u većini zemalja Mediterana imamo realnu šansu ostvariti izvanredni poslovni rezultat, pa čak i biti pobjednici ovogodišnje sezone. Zabluda je da turisti u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da očekuju mir u destinaciji i poštivanje mjera”, piše Ostojić u apelu.

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj ocjenjuje vrlo dobrim, ali provedba odnosno kontrola njihovog provođenja je upitna i, prema njihovim spoznajama, nedovoljno efikasna.

“Ako želimo dugu sezonu moramo odmah i bez iznimke početi slušati struku i epidemiologe, hitno i odmah moramo postupiti odlučno jer se šanse za odlazak u crvenu zonu povećavaju iz dana u dan. Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta”, kaže Ostojić s obzirom na ECDC karti, na kojoj je hrvatska obala od jučer iz “zelene” prešla u “narančastu” zonu.

Zbog svega, iz sektora predlažu i odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode, posebice na granicama i na okupljanjima, a smatraju važnim i imati poseban režim za dolaske turista iz trećih zemalja te ispraviti ECDC kartu koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske.

Pozivaju i sve turističke djelatnike, koji to do sada nisu, da se cijepe zbog sebe i zajednice.

“Nadamo se da ćemo svi zajedno udružiti snage u očuvanju dobre epidemiološke situacije koja je temelj za uspješan nastavak sezone i garancija da Hrvatska postane pobjednik Mediterana. Uspješna sezona nije uspjeh samo turističkog sektora nego i cijele Hrvatske i potrudimo se svi da se taj uspjeh i dogodi”, zaključna je poruka iz apela.

Slično su poručili u petak i iz Ceha ugostitelja HOK-a, istaknuvši da obrtnici i poduzetnici u turizmu i drugim djelatnostima koje se na turizam naslanjaju nemaju više snage ni financijske mogućnosti ponovo izdržati moguće istu situaciju kao i prošle sezone, koja je naprasno prekinuta zbog pogoršanja epidemiološke slike.

Smatraju da se ne smije izgubiti još jedna ljetna sezona, jer će to donijeti teške posljedice za sektor te stoga upozoravaju da su potrebne strože kontrole pridržavanja mjera, sankcioniranje svih koji ih se ne pridržavaju i  povećanje procijepljenosti, koje je važno i za cijelo gospodarstvo i društvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako se pod odmah ne zabrani partijanje po klubovima i koncerti i sva ta veća okupljanja mladih, 15.08. je kaputt i adio mare jadransko

 

i da, samo pustite britance da se razgmižu hrvatskom i u 9mj. smo na 5-10 tisuća oboljelih dnevno

New Report

Close