Turci pozvani u Zagreb, Šušnjar i Habijan dogovaraju prijedloge za Petrokemiju

Autor: Marija Brnić , 06. lipanj 2024. u 12:42
Ante Šušnjar ovih će dana sjesti najprije s bivšim ministrom gospodarstva Damirom Habijanom. Iz prve ruke želi čuti što se točno dogodilo, kakav je bio dogovor s turskim većinskim vlasnikom kutinske tvrtke/P. Macek/PIXSELL

Novi krug dokapitalizacije ili prodaja Yildirimovih dionica kako bi se vratio kontrolni paket.

Novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar još nije iznio stav oko slučaja dokapitalizacije Petrokemije, kojim je umjesto ciljanog zadržavanja na kontrolnom paketu u vlasničkoj strukturi država skliznula na ispod 20%, no kako se neslužbeno doznaje, ovih dana sjest će najprije s bivšim ministrom gospodarstva Damirom Habijanom.

Iz prve ruke želi čuti što se točno dogodilo, kakav je bio dogovor s turskim većinskim vlasnikom kutinske tvrtke Yildirimom uoči dokapitalizacije i što su daljnje mogućnosti u uređivanju odnosa.

Prijedloge kojima bi se osiguralo državi stjecanje kontrolnog paketa u Petrokemiji ministar Šušnjar iznijet će na sastanku s predstavnicima Yildirima, za koji je navodno poziv već upućen i očekuju se predstavnici te grupacije iz Hrvatske i Turske.

U Petrokemiji zasad – mir

laće sjedaju, pa radnici javno ne iskazuju zabrinutost, no svi gledaju prema novom ministru.

CERP-ov odgovor Janafu
Iz dokumenta koji je iscurio u javnost, a u kojemu je iz CERP-a Upravi Janafa na upit što se dogodilo s ulaganjima državnih dioničara dan odgovor kako se država s Yildirimom usuglasila oko visine iznosa kojim će povećati temeljni kapital kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva, vidljivo je da je skupština dioničara prihvatila prijedlog Uprave o zapravo vrlo širokom rasponu minimalnog i maksimalnog iznosa.

Dosadašnji temeljni kapital od 55 milijuna predlagali su povećati sa 70 do 140 milijuna eura. Iz CERP-ovog odgovora Janafu vidi se i da su pregovori s Yildirimom obavljeni na višoj razini izvršne vlasti, prije glavne skupštine na kojoj je prihvaćen prijedlog Uprave o dokapitalizaciji, koja je održana 6. ožujka.

Konstatira se, naime, da su predstavnici svih državnih dioničara u Petrokemiji (CERP, Janaf, Plinacro i Fond za financiranje razgradnje NEK) bili pozvani u Ministarstvo gospodarstva 19. veljače, nakon prethodno održanog sastanka s Yildirimovim predstavnicima, te su informirani kako će Yildirim dokapitalizirati uplatom od 75 do 77 milijuna eura.

“Slijedom navedenog, dogovoreno je da CERP na bazi iznosa od 77 milijuna eura pripremi i dostavi na očitovanje državnim imateljima dionica u predmetnom društvu, prijedlog projekcije potrebnih uplata RH i ostalih državnih imatelja dionica u društvu, kako bi isti zajedno zadržali 25% plus jednu dionicu društva”, stoji u CERP-ovom odgovoru Janafu. Istog dana dioničari iz redova države dali su suglasnosti na predložene projekcije, a Ministarstvo gospodarstva prijedlog je potom dalo na odobrenje Vladi.

Dodatna izdvajanja
Bivši ministar gospodarstva držao je očito da je usmeni dogovor s investitorom dovoljan i da nitko ozbiljan neće prekršiti danu riječ u pregovorima s državom. U samom procesu upisa dionica, kažu neki od sudionika, nitko od državnih dioničara nije imao uvid s koliko novca sudjeluje Yildirim, to je bilo poznato samo Upravi Petrokemije, koju čine redom predstavnici Yildirima, pa su po okončanju postupka svi ostali zateknuti ponašanjem turskog investitora.

Tim više jer on nema takvu reputaciju u Belgiji. Što su daljnje opcije? Više je mogućih rješenja, poput novog kruga dokapitalizacije u kojemu bi bilo omogućeno samo sudjelovanje državnim dioničarima ili prodaja Yildirimovih dionica kojima bi se državi omogućilo kontrolni paket. No, za sva rješenja koja će se naći na stolu vjerojatno će trebati izdvojiti dodatna financijska sredstva, uz onih 12 milijuna eura s kojima su državni dioničari sudjelovali u dokapitalizaciji u travnju.

U međuvremenu, pak, u Petrokemiji je zavladala potpuna tišina. Pokretanje proizvodnje pomaknuto je za srpanj, s opravdanjem da su trenutačno nepovoljne cijene plina, a sada se još ne govori o datumu, kažu sugovornici. Plaće sjedaju, pa radnici javno ne iskazuju zabrinutost, no svi gledaju prema novom ministru. I čekaju vijesti sa sastanka s predstavnicima Yildirima.

Komentirajte prvi

New Report

Close