Tržište baterija sve važnije. ‘Sustav ostaje isti, ali se usklađuje’

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2024. u 22:00
Ministrica Marija Vučković ističe da se Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 12. srpnja 2023. uređuju pitanja o baterijama/P. Macek/PIXSELL

Tijekom rasprave zastupnici su podržali svaki pomak za uvođenje reda kod baterija i odlagališta pozvavši na što veće educiranje javnosti o posljedicama nepropisnog odlaganja.

Tržište baterija imat će sve značajniju stratešku važnost na globalnoj razini, istaknuto je u saborskoj raspravi o zakonu o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o baterijama i otpadnim baterijama kako bi se minimalizirao negativan utjecaj na okoliš, a kojeg su zastupnici podržali.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković ističe da se Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 12. srpnja 2023. uređuju pitanja o baterijama, posebice zahtjevi u svezi sa njihovim stavljanjem na tržište, uporabom, sigurnošću te označavanjem i zahtjevima vezanim uz sakupljanje i obradu otpadnih baterija.

“Uredba obuhvaća cijeli život baterije – od dizajna, proizvodnje i stavljanja na tržište do sakupljanja i obrade kada baterija postane otpad”, poručila je.

Podsjetila je da gospodarenje baterijama i otpadnim baterijama te sustav proširene odgovornosti proizvođača baterija u Hrvatskoj postoji još od 2006., a sustavom gospodarenja otpadnim baterijama upravlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što će i dalje ostati.

Navela je i da se stupanjem na snagu tog zakona ne uvodi potpuno novi sustav gospodarenja otpadnim baterijama u Hrvatskoj, već se postojeći usklađuje s ciljevima kružnog gospodarstva. Ističući da su baterije bitan izvor energije i jedan od ključnih pokretača održivog razvoja i zelene mobilnosti, Vučković je rekla da se očekuje da će njihova potražnja u budućnosti rasti, posebice vezano uz električna vozila.

Tijekom rasprave zastupnici su podržali svaki pomak za uvođenje reda kod baterija i odlagališta pozvavši na što veće educiranje javnosti o posljedicama nepropisnog odlaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close