Trojac iz najveće kriptoprevare u Hrvatskoj izašao na slobodu

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2024. u 09:01
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Trojac iz najveće kriptoprevare u Hrvatskoj, u kojoj su stotine ulagača oštećene za najmanje 18.5 milijuna eura, pušten je da se brani sa slobode.

Kako piše lokalni riječki portal Burin, Luka Burazer (31), Eugen Travalja (38) i Vedrana Golušin (37) pušteni su jučer iz istražnog zatvora po sili zakona.

Istraga o prevari nije završena, a optužnica nije podignuta pa, s obzirom na to da ih se ne tereti za kaznena djela iz nadležnosti županijskog suda nego općinskog, u ovim okolnostima u istražnom zatvoru mogu biti maksimalno tri mjeseca.

Tri mjeseca istekla su u srijedu, pa nije bilo zakonske osnove da ih se zadrži u pritvoru. Na ovo rješenje, također, nema se tko žaliti jer je samo tužiteljstvo dalo zeleno svijetlo za njihovo puštanje.

Najmanje 800 prevarenih, neki uložili i više stotina tisuća kuna

Burazer i Travalja, osnivači i vlasnici firme BitLucky iz Kostrene, i Vedrana Golušin, tajnica, završili su prije tri mjeseca u pritvoru pod sumnjom da su ulagačima u kriptovalute pričinili štetu od najmanje 18.5 milijuna eura.

Firma nije bila registrirana za obavljanje dužnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika kod kupoprodaje na tržištu kriptovaluta, no s građanima su sklapali investicijske ugovore te ih navodili da na veći broj kriptoadresa različitih kriptomjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih, a ne na firmine, obavljaju transakcije na dogovorene iznose.

Navodno trošili desetke tisuća eura na sportsko klađenje

Sumnjiči ih se i da su lažno prikazivali da su ostvarili veće prihode i veću dobit, djelujući tako s prijevarnom namjerom, tvrde policija i tužiteljstvo. Poticali su klijente da za određenu proviziju dovedu nove, a isto tako i da po završetku trajanja ugovora reinvestiraju.

Tako su stvarali lažnu sliku i podizali ugled svoje firme te s vremenom povećavali broj klijenata, rečeno je na konferenciji za javnost nakon njihova uhićenja.

Nadalje, kriptovalute su trošili za osobne potrebe, podizanje gotovine na bankomatima, ali i za klađenje. Navodno su potrošili desetke tisuća eura na sportsko klađenje.

Burazer je vodio poslovanje firme do sredine svibnja prošle godine, kada je klijente izvijestio da je lošim odlukama firmu doveo u krizno stanje, a onda nestao. Firma BitLucky je i dalje aktivna, ali račun je blokiran.

Komentirajte prvi

New Report

Close