Trgovci i prerađivači zaradili četiri milijarde eura profita prošle godine

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2024. u 22:00
U sektoru trgovine zaposleno je 18,1 posto radnika/Shutterstock

Domaćih 156 tisuća poduzetnika zapošljavalo je lani 1,03 milijuna radnika.

Trgovci i tvrtke iz prerađivačke industrije lani su bili lider po prihodima i neto dobiti, a te dvije djelatnosti ujedno su i najveći poslodavci nastavljajući trend zadnjih 20-ak godina, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina). Trgovci su prošle godine kumulativno zaradili 2,1 milijardu eura, 18 posto više nego 2022., dok je profit prerađivača dosegnuo 1,9 milijardi eura.

Od 156.145 poduzetnika u 2023. godini, njih 18,1 posto poslovalo je u djelatnosti trgovine. Prema brojnosti, slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, 15,9 posto, nešto manje u građevinarstvu, 14,1 posto, dok je u prerađivačkoj industriji 16.369 poduzetnika s udjelom, odnosno 10,5 posto ukupnog broja poduzetnika.

Građevinari i prijevoz
Trgovci su lani ostvarili 51,6 milijardi eura prihoda i 49 milijardi eura rashoda. Slijedi prerađivačka industrija s 35,7 milijardi eura prihoda i 33,4 milijarde eura rashoda, te poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije koji su uprihodili 15,4 milijarde eura, a potrošili 15 milijardi eura.

Podaci iz Finine tablice pokazuju da po visini prihoda slijede poduzetnici iz djelatnosti građevinarstva s 13,5 milijardi eura te iz prijevoza i skladištenja s prihodima u iznosu 7,7 milijardi eura.

Nakon spomenute trgovine i prerađivačke industrije, po neto dobiti slijede poduzetnici u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti koji podvlače crtu pod 914,6 milijuna eura neto dobiti, pokazuje analiza. I na razini ostalih djelatnosti ostvaren je pozitivan financijski rezultat, ističu iz Fine.

Bez banaka i osiguravatelja
Konsolidirani gubitak iskazali su poduzetnici iz dvije djelatnosti – financijskih i djelatnosti osiguranja (bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija koje godišnje financijske izvještaji sastavljaju na posebnim obrascima) te djelatnosti kućanstava kao poslodavca.

Domaćih oko 156 tisuća poduzetnika zapošljavalo je lani 1,03 milijuna radnika, što je povećanje od 4,8 posto na godišnjoj razini. Najveći poslodavac je prerađivačka industrija u kojoj je 238,6 tisuća zaposlenih (23,2 posto) i trgovina u kojoj radi gotovo petina svih zaposlenih u privatnom sektoru, njih 197,8 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close