Trgovački eldorado: Građani masovno dolaze jer su ovdje cijene jeftinije

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2022. u 08:54
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘Ručnici su hit jer im je i cijena turbo hit.’

Brojni su Dalmatinci od prije nekog vremena opet otkrili trgovački eldorado u susjedstvu, Hercegovinu, precizno rečeno Goricu, naselje u pograničnoj zoni, početnoj štaciji na putu za Soviće. U njegovu trgovačkom centru te malim kiosk dućanima već se neko vrijeme masovno prodaje tekstil potreban za opremanje hrvatskih apartmana i kuća za odmor, te trenirke, tenisice, pidžame, ženske torbe. U glavnini puno jeftiniji artikli i garderoba u odnosu na hrvatsku ponudu i prateće joj više cijene, piše Slobodna Dalmacija.

– Masovno nam dolaze Dalmatinci, još od početka zime već se naveliko planski uzima tekstilna roba za objekte za turizam. Nema odakle ne dolaze, otoci, Brač, Hvar, cijela Makarska, Tučepi, Baška Voda, Split, Imotska krajina, Sinj, Šibenik, ima ih sve do Zadra. I prije su oni dolazili po ovu robu, ali od kada je kod vas krenuo veliki turizam, potražnja je jako skočila. Svi se na vrijeme žele opremiti. Pala je prodaja mesa, mlijeka i tih nekih proizvoda koji se ne smiju više zbog kazni prenositi preko granice u Hrvatsku, u EU. Ali za ovo drugo zabrana nema, pa potražnja samo raste – kaže  prodavačica u jedinoj trgovini prehrambene robe u Gorici.

Ručnici su hit jer im je i cijena turbo hit. Primjerice mekanim, finima, u nježnim bojama, težine 600 grama, veličine 50 centimetara puta metar, cijena je 26 kuna. Onima od 70 puta 140, oko 48 kuna, preračunava nam prodavačica iz dućana iz sklopa centra Ivana Pandžić. Priča kako se veliki turizam u Dalmaciji itekako osjetio u njihovoj trgovini, ljudi kupuju sve što im je potrebno za sezonu, velike količine kompleta posteljine, jastučnice, navlake za jogije, štep-deke, jastuke. Ne samo što im se isplati zbog puno niže cijene nego u Hrvatskoj, rezultatu i niže trgovačke marže, već i činjenice da s potrošenih 400 kuna, odnosno sto konvertibilnih maraka, imaju povrat poreza. I to još više smanjuje iznos, piše Slobodna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close