Hrvatska se mora okrenuti prema sebi i raditi na povećanju poljoprivredne proizvodnje i preradi hrane te investirati u tehnologije i veću produktivnost, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu Cijena hrane ‘od polja do stola”: ekonomska i/ili špekulativna logika.
Cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, naročito poljoprivrednih sirovina, ali i hrane i pića su pod snažnim utjecajem globalnih faktora, uključujući troškove energije, transporta i klimatske promjene, kazala je konzultantica Zvjezdana Blažić.
“Cijene hrane u Hrvatskoj su u zadnjih par mjeseci rasle i to po znatno većim stopama nego je to bilo na razini EU”, rekla je, navodeći kako imamo vlastitu unutarnju inflaciju koja je vezana uz znatan rast potrošnje, uvjetovan velikim rastom plaća i rastom transfera iz inozemstva.
Profesor sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivo Grgić je istaknuo kako bi država više trebala voditi računa o tome kako povećati domaću proizvodnju i hvaliti se povećanjem količina, a ne povećanjem vrijednosti proizvodnje.
Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić je također istaknuo kako je važno povećati proizvodnju ali i njezinu produktivnost, odnosno treba se odmaći od jednostavnih kultura s niskim prinosima prema onima koje mogu dostići veću cijenu i osigurati bolji dohodak poljoprivrednicima.