Traži se pomoć za radnike Diokija koji su ostali bez radnih mjesta i otpremnina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2014. u 13:48
Foto: Borna Filić / Pixsell

Zbog nepravedne i neodržive situacije HURS predlaže donošenje posebne Vladine odluke ili iniciranje odgovarajućih zakonodavnih izmjena.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) zatražila je u srijedu od Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava pomoć bivšim radnicima Diokija koji su ostali bez radnih mjesta i otpremnina.

HURS podsjeća da je u Diokiju u vrijeme zaustavljanja proizvodnje, u rujnu 2011. godine, bilo zaposleno oko 420 radnika. Krajem 2012. godine Dioki je paralelno izradio program zbrinjavanja tristotinjak radnika i prijedlog predstečajne nagodbe o čijem ishodu će ovisiti i realizacija programa.

Budući da je zadnji radni dan radnika obuhvaćenih programom bio 31. prosinca 2012. godine, njihov radni odnos je prestao prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe, koji je bezuspješno završio krajem 2013. godine, kad je otvoren stečaj. Za posljedicu, radnici koji su otpušteni u sklopu zbrinjavanja viška krajem prethodne godine ostali su u cijelosti uskraćeni za otpremnine.

Otvaranjem stečaja preostali radnici Diokija, njih oko 120, dobivaju otkaze, a Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca isplaćuje im dio otpremnina na koje su stekli pravo, napominje HURS.

Te dvije skupine radnika bile su u drukčijem pravnom položaju, zbog čega su jedni dobili pomoć države, a drugi nisu.

HURS upozorava da su u vrijeme otkaza radnicima obiju skupina kod njihova poslodavca bili prisutni uvjeti propisani za otvaranje stečajnog postupka, a u vrijeme kada je zakonodavac normirao djelatnost Agencije u hrvatskom insolvencijskom pravu postojao je samo stečajni postupak, ne i predstečajna nagodba.

Zbog nepravedne i neodržive situacije HURS predlaže donošenje posebne Vladine odluke ili iniciranje odgovarajućih zakonodavnih izmjena koje bi skupini bivših radnika Diokija omogućile jednak tretman kao i radnicima koji su ostvarili naknadu od Agencije.

Pritom sindikat ukazuje na činjenicu da radnici trpe besparicu već 20 mjeseci, a ne može im se pripisati odgovornost za neuspjehe bivšega poslodavca, posebno neuspjeh u postizanju predstečajne nagodbe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sličnost sa imunološkim nije slučajna[emo_bijesan]a na žalost nije ni zadnji

New Report

Close