Traže se još tri katamarana, zeleni brodovi na čekanju

Autor: Marija Brnić , 28. kolovoz 2023. u 22:00
Nacionalni brodar spreman je platiti najviše 18,3 milijuna eura bez PDV-a/G. Kovačić/PIXSELL

Jadrolinija za sljedeću sezonu želi osigurati više kapaciteta.

Jadrolinija nastavlja aktivnosti u pomlađivanju flote – otvoren je natječaj za nabavu tri rabljena katamarana, ali relativno mlada, jer se uvjetuje da ne budu stariji od dvije godine.

Tri brza putnička broda trebala bi biti duljine do 40 metara i širine 12 metara, te primiti najmanje 300 putnika.

Uvjeti natječaja

Tri brza putnička broda trebala bi biti duljine do 40 metara i širine 12 metara, te primiti najmanje 300 putnika.

Posao za Tankersku
Nacionalni brodar spreman je platiti najviše 18,3 milijuna eura bez PDV-a, a brodovi bi morali biti isporučeni najkasnije do 30. lipnja 2024.

Nabava tri katamarana uslijedila je nakon što su prošli mjesec zaključeni kupoprodajni ugovori s Tankerskom plovidbom za dva katamarana, koje je Jadrolinija najprije početkom godine uzela u zakup, a potom raspisala natječaj za kupnju na kojemu se Tankerska pojavila kao jedini ponuđač.

Ti su katamarani dugi 39 metara i mogu primiti 317 putnika, a sada plove na državnim linijama od Rijeke do kvarnerskih otoka. Inače su građeni 2019., a Jadrolinija ih je nabavila u sklopu strateškog plana obnove vremešne flote i zamjene najstarijih brodova.

Grčka ponuda jedina
Velik dio aktivnosti tog ambicioznog plana predviđen je provesti ili barem pokrenuti u ovoj godini, s ranijim procjenama ulaganja od 99 milijuna eura.

Svakako najvrjedniji od projekata je gradnja tri ‘zelena’ broda, na električni pogon, procijenjen na oko 45 milijuna eura, te bi bio podržan kroz NPOO. No, potraga za potencijalnim partnerima s kojima bi se mogao sklopiti okvirni ugovor za gradnju je zastala, dok se čeka na službenu objavu odluke o nabavi ro-ro putničkog broda.

Za taj je brod s dobnom granicom od 30 godina i kapacitetom od najmanje 650 putnika i 90 vozila, na natječaju koji je zatvoren početkom kolovoza, pristigla jedna ponuda, grčke tvrtke Horizon Shipping. Brod bi isporučili po cijeni od traženih 12 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close