Traže se berači jabuka, plaćaju 200 kn dnevno

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2015. u 16:57
Foto: Thinkstock

“Beračimo plaćamo sve doprinose, mogu si nadograditi radni staž i na kraju dobiti povrat poreza, no ipak ih teško nalazimo”, ističu u tvrtki.

Jabuke su zrele, ali nema berača. Ili ne znaju ili nisu zainteresirani. No, u vrijeme kad su u zemlji stotine tisuća ljudi bez posla, niti jedan razlog ne može biti opravdan.

Na 200 hektara voćnjaka Agromeđimurja d.d. iz Čakovca, počela je berba jabuka od koje se puno očekuje, jer plodovi su zdravi i kvalitetni. I ima ih puno više, no što trenutačno ima ruku spremnih za branje.

"Proteklih godina smo plaćali po satu, a sada ć.mo po ubranom kilogramu. I mislimo da se dnevno može zaraditi i 200,00 kn neto. Beračima plaćamo sve doprinose, mogu si nadograditi radni staž i na kraju dobiti povrat poreza, no ipak ih teško nalazimo", ističu u tvrtki za Agroklub.

Voćnjaci se nalaze u Nedelišću i Čehovcu nedaleko od Preloga. Trenutno se beru sorte elstar i gala, a zatim dolazi red na zlatni delišes, jonagold i idared. Očekuje se urod od osam tisuća tona. Berači posebno nedostaju u Čehovcu, pa iz Agromeđimurja pozivaju sve zainteresirane da im se jave radnim danom od 08:00 do 16:00 sati na telefone 040/895-220 i 040/645-353. Berba jabuka trajat će dva mjeseca.

Komentari (4)
Pogledajte sve

jabuke se sada beru u hladnjačama, to bi bio lijep posao za bivšu propalu vladu

Ja bih bio voljan za berbu jabuka,imam iskustva sa jabukama i kruškama.Radio sam u Sloveniji dosta vremena u poljoprivredi,sezonski rad.Ako je moguće, da se dogovorimo oko svega.Pozdrav

Od prošle godine i ja sam počela poštivati poljoprivredu. Prvi put s jednim relativno malim ulaganjem, shvatila sam koliko zamki nosi podizanje plantaže, koliko truda oko mehanizacije, i koliko problema s radnicima….

Ipak, našla sam formulu, zbog koje nikad nemam problema s radnom snagom.
Radnik radi 20,00 kuna po satu – + plaćene obaveze / markice koje se lijepe
u knjižice na kojima piše – ugovor o sezonskom zapošljavanju / .
Temeljem nalijepljenih markica, radnik odlazi u HZZ područni ured , koji
mu preračunato u dane rada a koji datumi pišu u knjižicama-
upisuje staž…….2 mjeseca-…3 mjeseca, 5 dana itd.itd.

Za rad sa sezonskim radnicima , tj-. za prosječan 10 dnevni FIZIČKI NAPORAN RAD, morate osigurati
2 dnevne pauze + 2 dnevna obroka / doručak i ručak/ i dovoljno tekućine
cijeli dan….. / to znači 2 x 30 minuta pauze ../

Sastavljajući doručak, rukovodim se matematikom na način ,
da me doručak košta 12-15,00 kuna po radniku uz obavezni topli napitak, a ručak 20-25 kuna po radniku. Ručak mora biti kuhana hrana , kvalitetna…uz obavezan komadić deserta i kave ili voće.

Mnoga OPG domaćinstva ili trgovačka društva, imaju neprodanog vina ili
drugih sirovina, pa često umjesto skupih sokova , daju gemište…?

Da bi se poslovi mogli odvijati bez zastoja, za nadgledanje i za pripremu
hrane, uvijek su prisutne sngažirane osobe.

I naravno, gdje god mogu, pokušavam izbjeći takve poslove primjenom
mehanizacije.

New Report

Close