Suradnja Končara i Siemens Energyja donijet će milijune eura

Autor: Ana Roksandić , 15. srpanj 2024. u 07:00
Tim Holt, član globalne Uprave Siemens Energy, i Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara na potpisivanju Sporazuma o zajedničkom pothvatu/Igor Kralj/PIXSELL

Puni pogon nove zajedničke tvornice Gordan Kolak najavljuje za rujan iduće godine.

Končar sve više osnažuje svoju ulogu u europskoj zelenoj tranziciji. To je pokazalo i potpisivanje Sporazuma o zajedničkom pothvatu društava Končar i Siemens Energyja koji ulaze u novo društvo Končar – Transformatorski kotlovi (KTK) koje će se baviti proizvodnjom i prodajom transformatorskih kotlova.

Ishod suradnje bit će izgradnja suvremene i vrhunski opremljene tvornice za njihovu proizvodnju na Končarevoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu. Cilj transakcije između dvije strane je suradnja u obliku društva u zajedničkom vlasništvu, u kojem će Končar biti većinski vlasnik sa 60 posto udjela, dok će Siemens Energy biti vlasnikom 40 posto udjela.

Povećanje kapaciteta
“Končar je već duboko involviran u europsku zelenu tranziciju. U našim rezultatima ćete vidjeti da smo značajno povećali svoju produktivnost i profitabilnost. Izvozimo u više od 100 zemalja, a ovo partnerstvo je još jedan iskorak u smjeru povećanja kapaciteta, ali i povećanja suradnje s velikom globalnom kompanijom s kojom već 30 godina zajednički radimo na proizvodnji energetskih transformatora”, rekao je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Kolak vjeruje da će taj zajednički pothvat donijeti prihod veći od 60 milijuna eura kada bude u punom pogonu. To je u odnosu na današnje Končareve kapacitete povećanje od dva i pol puta. U novoj tvornici bit će zaposleno oko 400 ljudi, a predsjednik Uprave Končara pretpostavlja da će se u godinu dana sve biti u operativnoj uporabi i puni pogon najavljuje za rujan iduće godine.

60

posto iznosi vlasnički udio Končara u novoosnovanom društvu

“U svijetu koji se ubrzano mijenja i suočava s izazovima energetske tranzicije, transformatori igraju ključnu ulogu u osiguranju pouzdane i učinkovite opskrbe električnom energijom. Posebno je važno da Končar svojom stručnošću i iskustvom predvodi zelenu tranziciju te pridonosi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske i svijeta.

U vremenu kada je održivost postala ključna riječ u globalnoj ekonomiji, ulaganje u inovativne i ekološki prihvatljive tehnologije doprinosi našim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i prelaska na zelenu energiju. Neka ovo bude primjer kako udruživanjem snaga možemo stvoriti nešto izvanredno i doprinijeti boljoj budućnosti za sve nas”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Opskrba milijuna ljudi
Primorac naglašava da je Hrvatska ulaskom u eurozonu i prostor Schengena, kao i pristupanjem europskom stabilizacijskom mehanizmu, ali i nizom reformi koje su provedene, stvorila preduvjete za značajnije privlačenje izravnih stranih ulaganja, povećanje zaposlenosti i plaća, ali i povećanje izvoza.

Član globalne Uprave Siemens Energyja Tim Holt pojasnio je da su transformatori temeljni stup elektroenergetske mreže. Čelični kotlovi koji se koriste za smještaj transformatora povećavaju pouzdanost, sigurnost i dugovječnost ovakve kritične opreme.

“Ovo buduće postrojenje godišnje će proizvoditi oko 160 kotlova za velike energetske transformatore. Dovoljno za opskrbu energijom 2,4 milijuna kućanstava godišnje. Končar nam je bio prirodan partner, jer posjeduje potrebnu ekspertizu za glatku i brzu proizvodnju visokokvalitetne opreme i drago nam je što nastavljamo našu čvrstu suradnju”, poručio je Holt.

Holt ocjenjuje da je Končar oduvijek imao značajnu poziciju na europskoj karti zelene transformacije, a partnerstvo između dvije kompanije traje već 30 godina kroz zajedničko društvo Končar – Energetski transformatori, čija je tvornica velikih energetskih transformatora smještena u Jankomiru. Potpisnici ocjenjuju da će globalna prisutnost oba partnera biti zalog za kvalitetan proces razmjene znanja te izgradnju sinergije koja će koristiti na putu do europskog Net Zero scenarija.

Komentirajte prvi

New Report

Close