Tomašević: Žičara će ponovno biti besplatna i dva vikenda u veljači

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 12:02
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su radove na izgradnji Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec, na križanju Đačke i Pirkerove ulice u Sesvetama. Sve teče po planu, istakla je dogradonačelnica Dolenec.

-Osnovat ćemo i novu ustanovu DV Sesvetski Kraljevec, 61 u gradu i prvi nakon 15 godina. U projektima je veliki vrtić u Svetoj Klari, a šest je u fazi izgradnje, Ivanja Reka je sljedeća, Žitnjak, Novi Retkovec i Studentski grad. Krenut će brzo Sesvetska Sopnica i Cerje, a nabavu završavamo u Trnavi, Dubravi i u Gajnicama – kazala je Dolenec te dodala kako je DV Svjetski Kraljevec vrijedan 7,7 milijuna eura te se većinom financira iz proračuna.

U rješenjima , Grad inzistira na arhitektonskoj izvrsnosti, dodao je Luka Korlaet te pojasnio specifikacije novog vrtića koji će imati polivalentnu dvoranu koju će moći koristiti cijela zajednica za svoje aktivnosti.

Na Skupštinu stižu još dvije važne teme, Studija o Resniku i Odluka o raskidu koncesije za pročistač, podsjetio je gradonačelnik. Treća točka koja je ostala ispod radara, je plan investicija za urbanu oborinsku odvodnju.

-Oko 22 milijuna eura investirat ćemo u oborinsku odvodnju kako bi izbjegli urbane poplave. To uključuje obnovu notornog podvožnjaka u Škorpikovoj – kazao je Tomašević te naglasio da je urbana odvodnja u Zagrebu mješovitog tipa što znači da oborinske i fekalne vode putuju istim cijevima što nije dobro za kapacitete pogotovo u ekstremnim uvjetima.

Osvrnuo se i na besplatnu Žičaru koja je za vikend prevezla 25 000 putnika što je pet puta više nego inače.

-Žičara je bila besplatna jer smo htjeli izbjeći prometni kolaps u vršnom djelu Sljemena. Odjek je bio nikad viđen, a puno ih je poslušao i na Sljeme su se uputili javnim prijevozom – rekao je Tomašević te najavio kako će žičara biti besplatna tijekom dva vikenda školskih praznika 17. i 25. veljače.

Dodao je i kako će Zagreb još 20 godina otplaćivati žičaru vrijednu 80 milijuna eura iz proračuna i kroz poreze. Godišnji trošak žičare u 80 posto dolazi iz proračuna, dok tek 20 posto pokriva prihod od karata. Grad radi izračune za to da žičara bude besplatna za sve i uskoro će izaći i s odlukama oko toga.

Komentirajte prvi

New Report

Close