Tko ne da podatke za registar i 100.000 kn kazne

Autor: Marija Brnić , 26. lipanj 2013. u 22:00
Ministar Gordan Maras/PIXSELL

Od 346 poduzetničkih zona aktivno ih je samo 196, pa Vlada novim zakonom planira mnoge promjene.

U hitnu proceduru Vlada je uputila zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture s intencijom uvođenja više reda posebno u poduzetničke zone.

 

40milijuna

kn premašuje iznos koji od 2004. dan za poduzetn. infrastrukturu

Njih je, kako je rekao ministar poduzetništva Gordan Maras, od 2004. godine u Hrvatskoj uz financijsku pomoć države pokrenuto 346, no aktivno je samo 196 zona. U njih 27 ishodi se dokumentacija ili grade objekti, dok u 123 nema nikakvih aktivnosti. Osim zona, poduzetničku infrastrukturu čini i 28 razvojnih agencija, 47 poduzetničkih centara, devet tehnoloških parkova i 30 poduzetničkih inkubatora, za čije je pokretanje od 2004. izdvojeno više od 40 milijuna kuna. Za pokretanje zona iz proračuna je u osam proteklih godina izdvojeno 700 milijuna kuna, a vrijednost zemljišta koje je dodijeljeno za poduzetničke zone prelazi 1,4 milijarde kuna. Ove je godine za poduzetničku infrastrukturu u proračun osiguran 51 milijun kuna.

Kako će nakon ulaska u EU mnoge zone, a ministar Maras to posebice očekuje za one u sjevernom dijelu zemlje, postati atraktivne za investicije i povlačenje novca iz EU fondova, uvest će se jasniji kriteriji među zone i ostale institucije za potporu malim i srednjim poduzetnicima te ustrojiti i njihov registar. Nedostavljanje podataka za registar, koji će se voditi pri Ministarstvu poduzetništva, sankcionirat će se novčanim kaznama i do 100 tisuća kuna.  Novi zakon zone dijeli na mikrozone (do 10 ha), male (od 10 do 50 ha), srednje (od 50 do 100 ha) i velike zone (više od 100 ha). Dijelit će ih se i po tipu aktivnosti na proizvodno-prerađivačke, logističko-distribucijske i uslužno-mješovite, dok će se prema intenzitetu aktivacije raspoloživih površina dijeliti na neaktivne te na zone u inicijalnoj aktivaciji, srednje i potpuno aktivne zone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close