Telemach Hrvatska u dvije godine poskupio usluge 16,1 posto

Autor: Tanja Ivančić , 28. svibanj 2024. u 10:01
Adrian Ježina, prvi čovjek Telemacha Hrvatska, posljednjeg operatora koji je i 2024. 'uskladio' s inflacijom/G. Stanzl/PIXSELL

Lani je naime, u ime inflacijske klauzule to odradio s 1. kolovoza i uz stopu od 8,3 posto.

I posljednji nacionalni telekom operator Telemach Hrvatska odradio je usklađenje s inflacijom. Tako da od 1. srpnja, za korisnike Telemacha počinju teći nove, više cijene i to za 7,2 posto. Uvećani računi za Telemachove korisnike, stići će, dakle, u kolovozu.

U dvije godine Telemach Hrvatska svoje usluge je tako povisio za 16,1 posto. Lani je naime, u ime inflacijske klauzule to odradio s 1. kolovoza i uz stopu od 8,3 posto.

Radi se naime, o primjeni tzv. inflacijske klauzule, pravu koje su si telekom operatori priskrbili lani, a u praksi to znači da oni svoje cijene mogu uskladiti jednom godišnje s obzirom na službenu prosječnu inflaciju koju Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju.

Ove godine, DZS je objavio kako je prosječna inflacija u 2023. iznosila 8 posto, te je to i stopa do koje su telekomi najviše mogli poskupjeti svoje usluge.

Ono što još omogućava innflacijska klauzula jest da za ‘mišljenje’ ne moraju pitati korisnike, odnosno ne trebaju im omogućiti raskid usluga bez penala, već je poskupljenje automatizirano budući su inflacijsku klauzulu unijeli u svoje opće uvjete poslovanja.

Prije negoli se uvela indeksna klauzula, telekomi su svoje usluge smjeli povisivati samo u uz uvjet da korisnici imaju pravo, ako žele, raskinuti ugovore bez penala. U poskupljenju temeljem inflacijske klauzule, na to, korisnici, nemaju pravo. Telekomi mogu jednom godišnje povisiti cijene svojih usluga temeljem inflacijske klauzule.

Ove godine učinili su to već i A1 Hrvatska, koji je poskupio 6,9 posto od 1. lipnja. HT se odlučio za stopu od 6,5 posto, s tim da poskupljuje od 1. srpnja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Nisu samo oni već svi i to preko 50% a ne  16 ili 20% </p>

New Report

Close