Tehnologija će nam reći kojoj se sorti posvetiti

Autor: Josipa Ban , 16. listopad 2024. u 22:00
U lipnju je u Strizivojni u sklopu projekta organizirana sadnja pokrovne kulture s pomoću dronova koju je izvela tvrtka Digital Agro/Borna Jakšić/PIXSELL

Poslovni dnevnik u veljači ove godine pokrenuo je projekt Digitalno selo Strizivojna.

Poslovni dnevnik u veljači ove godine pokrenuo je projekt Digitalno selo Strizivojna. Cilj projekta je, umrežavanjem poljoprivrednika s tehnološkim kompanijama i stručnjacima, pokazati i dokazati da nove tehnologije mogu unaprijediti i olakšati poljoprivrednu proizvodnju.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, na konferenciji Agro Summit rekao je da je glavni motiv projekta društvena odgovornost, a Poslovni dnevnik njime želi dati svoj doprinos u stvaranju moderne digitalne poljoprivrede.

Korištenje zeolita
Konkretno, Poslovni dnevnik je otprilike 30-ak poljoprivrednika iz male Općine Strizivojna u Osječko-baranjskoj županiji povezao s kompanijama koje će im pomoći da u proizvodnju uvedu napredne tehnologije te je tako unaprijede i povećaju produktivnost.

Za poljoprivrednike iz Strizivojne, rekao je Nišević, Poslovni dnevnik je omogućio nekoliko konkretnih suradnji. U lipnju je organizirana sadnja pokrovne kulture s pomoću dronova koju je izvela tvrtka Digital Agro. Prije par tjedana tvrtka Viridisfarm-AS iz Osijeka poljoprivrednicima iz Osijeka objasnila je, te će omogućiti, korištenje zeolita u poljoprivrednoj proizvodnji.

“Projekt će biti provođen godinu dana nakon čega ćemo napraviti evaluaciju i vidjeti rezultate”, rekao je Nišević dodajući da je namjera projekt definitivno nastaviti.

Rezultati već 2025.
“Živimo u vremenu brzih tehnoloških promjena, a analiza podataka koju ta tehnologija omogućuje može dovesti do bolje i produktivnije poljoprivredne proizvodnje. Na te nove tehnologije moramo biti spremni. Govorilo se na konferenciji da će biti moguć uzgoj novih sorta u Hrvatskoj, no kako ćemo znati koje je sorte najbolje uzgajati? Upravo u tome tehnologija može pomoći”, kaže Nišević dodajući da je plan u Strizivojni instalirati mjerne stanice za temperaturu dok će Fakultet agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka raditi analizu tla.

Rezultati društveno-odgovornog projekta Digitalno selo – Strizivojna bit će poznati sljedeće godine, a Poslovnom dnevniku je u cilju širiti suradnju i znanja i izvan Strizivojne.

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close