Tako se to radi: Bjelovar u top tri najuspješnija grada u povlačenju EU sredstava, u planu novi projekti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. rujan 2024. u 11:39
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Očekuje se i početak realizacije projekata iz ITU mehanizma poput izgradnje nove gradske tržnice s podzemnom garažom vrijedne 20-ak milijuna eura.

 S novčanim priljevom od 14 milijuna eura, Grad Bjelovar se u 2023. godini istaknuo kao jedan od tri najuspješnija grada u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU fondova, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

U bjelovarsku gradsku blagajnu za projekte financirane iz EU fondova sjelo je gotovo 14 milijuna eura, što čini 3,04 posto ukupno povučenih sredstava iz fondova Europske unije prošle godine, istaknuo je Hrebak na tiskovnoj konferenciji pozivajući se na podatke Ministarstva financija.

„Očekujem da će ova godina biti još bolja i to zahvaljujući projektima vrijednim oko 220 milijuna eura koji će se realizirati tijekom sljedeće dvije godine. Usporedbe radi, to je otprilike pola vrijednosti Pelješkog mosta, a sve te investicije dolaze u Bjelovar”, naglasio je gradonačelnik.

Među najvažnijim projektima su izgradnja magistralnog vodovoda u vrijednosti od 18 milijuna eura, izgradnja nove škole i tri nova vrtića, brojne energetske obnove zgrada, ali i dovršetak cjelovitih obnova zgrada u gradskoj povijesnoj jezgri.

Očekuje se i početak realizacije projekata iz ITU mehanizma poput izgradnje nove gradske tržnice s podzemnom garažom vrijedne 20-ak milijuna eura.

Kao najveći pojedinačni projekt istaknuo je izgradnju bjelovarskih toplica vrijednu više od 40 milijuna eura.

„Svi ovi projekti imat će dugoročne pozitivne efekte na lokalno gospodarstvo, s obzirom na to da većinu radova izvode lokalni poduzetnici”, naglasio je gradonačelnik Hrebak dodavši da EU fondovi u Bjelovaru nisu budućnost, već sadašnjost te da su pokrenuli građevinsku renesansu u tom gradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close