Tajni kupac 25% Sunčanog Hvara je češka J&T banka

Autor: Marija Brnić , 16. lipanj 2014. u 13:08
Država od Orca traži 10 milijuna eura/Tino Jurić/VeČernji list

Nakon ove transakcije država postaje pojedinačno najveći dioničar s udjelom od 32,92 posto, dok Orco zadržava 31,61 posto.

Češka J&T banka novi je dioničar Sunčanog Hvara. To je, kako saznaje Poslovni dnevnik iz čeških financijskih i poslovnih krugova, tajni kupac kojemu je prošli tjedan većinski vlasnik, grupacija Orco Property, prodala 24,94 posto udjela u hvarskim hotelima, za simboličnih 1 euro, uz preuzimanje i njegovih potraživanja osiguranih hipotekama nad neobnovljenim hotelima po cijeni od 2,1 milijun eura.

Nakon tog aranžmana Orco zadržava preostalih 31,61 posto dionica Sunčanog Hvara, dok država postaje pojedinačno najveći dioničar s udjelom od 32,92 posto. Dodatan element u ovoj epizodi hvarske sapunice jest i činjenica da u Hrvatskoj nitko nije dobio informacije o tomu tko je postao novi partner u Sunčanom Hvaru. To tim više čudi s obzirom da je prošli tjedan u Zagrebu konačno održan sastanak predstavnika Orca i države, kao dva najveća dioničara i ujedno vjerovnika, oko daljnjih odnosa i postupka predstečajne nagodbe koji se dogovora za hrvatske hotele. Sastanak na kojemu su s hrvatske strane bili predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i ministar turizma Drako Lorencin, te Orcovi predstavnici – najveći dioničar, inače češki milijarder i majstor trgovine nekretninama Radovan Vitek i predsjednik uprave Orca Tomas Salajka, održan je u srijedu.

Kako nam je potvrdio sam Pejnović, hrvatska je strana iznijela nezadovoljstvo prijedlogom financijskog i organizacijskog restrukturiranja Sunčanog Hvara, kojim se predviđa da se država odrekne 70 posto svih svojih potraživanja, dok s druge strane Orco otpisuje samo kamate."Naš je zahtjev da vjerovnici jednako participiraju, da se dokapitalizacija provodi po principu "pro rata", te da prije svega obje strane dobrovoljno zaustave arbitražne postupke – Orco protiv države i država protiv Orca", kaže Pejnović, koji pojašnjava kako bi bilo potpuno kontradiktorno da se dogovara predstečajna nagodba, a da se i dalje vodi pravna bitka s visokim odštetnim zahtjevima. Orco u arbitražnom postupku od države traži 30 milijuna, a država od Orca 10 milijuna eura. Na sastanku, međutim, Vitek i Salajka nisu ničim ukazali na svoje planove prodaje dionica i dijela potraživanja u Sunčanom Hvaru. Hrvatski su pregovarači tim više s nevjericom primili medijske informacije kako je, po povratku svojih prvih ljudi u Prag, Orco na svojim interenetskim stranicama obznanio vijest o prodaji dionica.

U petak je, pak, službenim dopisom Tomas Salajka Pejnovića i Lorencina protokolarno obavijestio o kupcu. No, o detaljima i identitetu novog partnera u dopisu niti slova. Salajka će, kako saznajemo, u svim daljnjim razgovorima i postupcima pregovaranja s državom nastupati i kao predstavnik Orca i kao predstavnik kupca. Hrvatske se pregovarače tek nastoji uvjeriti kako se tim transferom ništa ne mijenja u odnosu na teme prethodnog razgovora o Sunčanom Hvaru. Međutim, upravo u tom segmentu promjene su itekako neminovne. Kako zbog novih odnosa i pravnih pozicija svakoga od njih, tako i u pogledu daljnjeg međusobnog povjerenja. I to ne samo zbog toga što novi "igrač" u ovoj sapunici, J&T banka, i nema ne baš sjajnu reputaciju u Hrvatskoj.

Premda je u međuvremenu ova srednjeeuropska financijska kuća uplovila na hrvatsko tržište, još uvijek se vuku negativni repovi iz propalog pokušaja akvizicije Centar banke, a pamti se i njezina upletenost preko ciparskih kanala u kupnju dionica Ine za mađarski Mol. Promjenu u odnosima u daljnjem postupku pregovora oko spašavanja hvarskog hotelijera isprovocirao je sam Vitek, koji je definitivno potvrdio sve sumnje kako je riječ o vještom, ali iskrenom pregovaraču. Slučaj je to i s arbitražnim sporovima. Nakon sastanka na kojemu je utvrđeno da je povlačenje arbitraža preduvjet za nagodbu, Orco je, naime, jasno i glasno dao do znanja svima kako se transakcijom s tajnim kupcem neće ni na koji način ugroziti postupak arbitraže kojeg Orco vodi protiv države. Zadnji rok za postizanje dogovora vjerovnika Sunčanog Hvara je 2. rujna, do kada su se obje strane u dosadašnjim odnosima usuglasile osigurati "time out" i normalno funkcioniranje u turističkoj sezoni u hvarskim hotelima, no do tada država očito mora osmisliti novu taktiku za podjelu karata u ovoj igri, vodeći posebno računa da su oba dioničara s kojima sada razgovara poznati kao agresivni investitori s naročitim fokusom na nekretninski biznis.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Haha, ako je ovo tocno, slijedi opaki kaos u Suncanom Hvaru. Polkati ce se medjusobno do krvi!

New Report

Close