Ježić ne miruje, tajanstveni stranci snimaju Dioki

Autor: Marija Brnić, Suzana Varošanec , 14. studeni 2013. u 11:34
Robert Ježić; Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je navodno o vrlo jakom međunarodnom konzorciju, nekoj vrsti poslovnog “diva” čije je poslovanje razvijeno i u petrokemijskoj industriji, te ima veliki slobodni kapital i trenutno važe hoće li ga uložiti u Hrvatsku.

Dok se još čeka na formalno otvaranje stečaja Diokija čime bi automatski propala predstečajna nagodba za Dinu, članicu njegove Grupe, Robert Ježić kao većinski vlasnik čini se ne miruje.

Iako nije dostupan, a navodno se nalazi na bolničkom liječenju u inozemstvu, iz dobro upućenih izvora saznaje se da je vrlo aktivan u nalaženju novih potencijalnih kupaca, a neki su upravo stigli u Hrvatsku. Riječ je navodno o vrlo jakom međunarodnom konzorciju, nekoj vrsti poslovnog "diva" čije je poslovanje razvijeno i u petrokemijskoj industriji, te ima veliki slobodni kapital i trenutno važe  hoće li ga uložiti u Hrvatsku. Njegovi predstavnici, grupa od šest poslovnih ljudi, prema našim izvorima u srijedu je doputovala u Zagreb gdje su se odmah zaputili na Žitnjak u prelimirane razgovore s vodstvom Diokija. Inače upravna zgrada Ježićeve tvrtke pod hipotekom je Siemensa koji je započeo ovrhu, no trenutačno je, prema riječima Mladena Janiške, predstečajnog povjernika, zaustavljena.

 

500milijuna

eura iznosilo bi ulaganje novih investitora

Leo Dolezil, još uvijek formalni predsjednik Diokijeve Uprave, njihov je domaćin, te će pored jučerašnjeg sastanka nazočiti i narednom obilasku Diokijevog pogona na Žitnjaku u subotu. Predstavnike potencijalnih investitora Dolezil će danas odvesti u Omišalj u obilazak Dina Petrokemije. Direktor te tvrtke Fabio Giacometti potvrdio nam je kako i on u svojem današnjem rasporedu, ima predviđen zanimljiv poslovni posjet. "Očekuju nas dvodnevni razgovori tijekom kojih ćemo naše goste upoznati s potencijalima Dine. Zadatak nam je odgovoriti na sva njihova pitanja i pokušati dati cjelovitu sliku, od postrojenja nadalje, ali više od toga u ovom trenutku ne mogu reći. Nakon toliko strateških investitora svih mogućih "boja", više nemamo snage veseliti se i puno očekivati, pa pušemo i na hladno", rekao je Giacometti naglasivši da je zavladala apatija među 275 radnika koji čekaju na isplatu plaća prema potpisanoj nagodbi, a koja je još uvijek u žalbenoj fazi.

O svemu je upoznat i Nadzorni odbor Diokija, čiji nam je predsjednik iz redova radnika Zdravko Rumenović rekao kako će vrlo brzo moći procijeniti  ozbiljnost namjera potencijalnih investitora. Podsjeća da je u jesen 2011. godine Ivan Čermak, odnosno Crodux plin iskazao prvi put namjeru preuzimanja Diokija, no do dogovora nije došlo jer je Ježić uvjetovao transakciju zadržavanjem kontrolnog paketa. Poslije su se potencijalni investitori samo redali, pa navodi Terra Nova, Danko Končar, turski Caliskan i ponovo Čermak. Njegova ponuda u predstečajevima Dine i Diokija obuhvaća cijelu Grupu, a kako se Čermak formalno nije povukao, nezaobilazno pitanje postaje hoće li se povući ili će se što je moguće, prema nekima, čak i priključiti novim igračima. Janiška nam je potvrdio da je jučer osobno Čermaku uručio dopis u kojem se traži njegovo očitovanje.

Stiglo pismo
"U Dioki je stiglo pismo namjere novih potencijalnih investitora, a prema svim naznakama njihova službena ponuda najizglednija je tijekom idućeg tjedna. Zbog toga je važno da se i Čermak očituje", kazao je Janiška. Iako nije htio spekulirati hoće li najnovija, šesta po redu opcija za spašavanje Ježićevog posrnulog petrokijskog carstva u nešto više od dvije godine, uroditi plodom, rekao je da novi "igrači" nisu od jučer na terenu. Već četiri mjeseca pokazuju interes, te su čekali na rezultat koji će donijeti predstečajevi Dine i Diokija. U same te postupke nisu se željeli uključiti, a ono što primarno predstoji, u slučaju da se kroz ove razgovore potvrdi njihov interes, razgovori su sa svim razlučnim vjerovnicima.

U prvom redu to su Hypo i Zagrebačka banka koje imaju svoje hipoteke na imovini važnoj za poslovanje, ali i HBOR i Siemens kojeg će zanimati treba li im upravna zgrada ili će je morati prodati. Što se tiče vjerovnika općenito, budući vlasnici – tko god to bio, ako se otvori stečaj morat će se pod kontrolom suda dogovorati o tome koliko će i kako biti namireni. Neovisno o tome kako bi se odnosi u tom pogledu posložili, bilo kroz stečaj ili čak eventualno i obnovu predstečaja, iz redova potencijalnih investitora zasad su iskazane velike ambicije u pogledu brzine ishođenja svih potrebnih suglasnosti i naprasnog pokretanja proizvodnje i u Dini u Diokiju. Janiška tvrdi da bi oni željeli  startati već s Novom godinom i odmah bi, kaže, zaposlili oko 500 ljudi. 

Vrijedno ulaganje
"Uz ogradu zbog njihova ispitivanja terena, prema prvim procjenama ako stvar 'upali' radilo bi se o velikom direktnom stranom ulaganju teškom između 500 i 800 milijuna eura. Vlada ne bi morala računati s time da bi se ti projekti financirali dijelom iz EU fondova. Oni raspolažu s ogromnim kapitalom i jači su od hrvatskog proračuna", rekao je Janiška dodavši da njihov interes izlazi iz okvira Dioki Grupe, te uključuje LNG terminal, te još neke projekte u energetici.  Igrom slučaja ili ne, ali sve sindikate Diokija, kao i Stožer za spas Diokija primit će u petak u 16 sati predsjednik države Ivo Josipović. Sastanak je dogovorila nova savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal, a Diokijevci na Pantovčak idu s ciljem jačeg uključivanja Josipovića u okončanje agonije Diokija, i to prvenstveno kroz zahtjeve Vladi da se konačno izjasni o početka realizacije strateškog projekta LNG terminala.  

Komentari (4)
Pogledajte sve


Vrlo jaki medjunarodni konzorcij. Gedje nestade ina americko-ruska kompanija, kapitalizacije preko 100B, koja se vrtila oko Diokia prosli tjedan?

Riječ je bila o neimenovanoj rusko-američkoj kompaniji od 300 a ne 100 milijardi dolara. Ona je za sada odustala kad je vidjela da Lalovac osobno obilazi Diokijeve pogone jer zna da kraj njega i Linića nema šanse da preuzme tako vrijedno poduzeće.
Ali rekli su da će pratiti razvoj situacije.

Vrlo jaki medjunarodni konzorcij. Gedje nestade ina americko-ruska kompanija, kapitalizacije preko 100B, koja se vrtila oko Diokia prosli tjedan?

To je Linić poslao Lalovca da napravi due dilligance da vidi može li izvući štogod svog novca uloženog u Dioki samo ga Ježić nije prepoznao.

New Report

Close