Svjetski mediji pišu o hrvatskoj hit destinaciji. Samo sat vremena od Zagreba krije se oaza i spas od vrućina

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2024. u 09:56
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

S rastućim ljetnim temperaturama povezanima s klimatskim promjenama, destinacije na višim nadmorskim visinama poput Fužina mogle bi početi privlačiti veći broj turista.

Lajla Veselica je za agenciju France Presse (AFP) napisala opsežnu reportažu o Fužinama, prekrasnom mjestu u Gorskom kotaru, smještenom na nadmorskoj visini od 730 metara. U tekstu se ističe kako sve više turista dolazi u ovo planinsko područje kako bi pobjegli od ljetnih toplinskih valova koji pogađaju Jadransku obalu. 

“Hrvatska je dugo bila poznata po svojoj spektakularnoj Jadranskoj obali s tisućama otoka i otočića. No, samo sat vremena vožnje jugozapadno od Zagreba, selo Fužine nudi turistima planinsku oazu, gdje su temperature do 10 stupnjeva Celzijusa niže nego na obali”, piše o Fužinama AFP, čiji su tekst prenijeli brojni svjetski mediji.

Američki turist Gerald Bostwick izrazio je za agenciju svoje oduševljenje klimom i prirodom u Fužinama, ističući kako mu je ugodnije nego uz more. Bostwick je došao u ovo mirno planinsko utočište nakon nekoliko dana provedenih u obalnom Splitu. “Radije bih ostao ovdje. Ovdje je svjež povjetarac, lako se spava, temperature su ugodnije”, rekao je umirovljenik iz Denvera za AFP. 

Agencija za Gorski kotar piše da je to regija poznata kao “hrvatska Švicarska“, da je pokrivena šumama i da ima blagu ljetnu klimu s rijetko visokim temperaturama, dok zimi doživljava oštrije uvjete. Nastavili su potom pisati o Fužinama. Kažu da su privlačne turistima zbog svoje svježine, a s obližnjom Rijekom udaljenom samo 20 minuta vožnje posjetitelji mogu lako kombinirati boravak na moru i u planinama.

“Kao i veći dio jugoistočne Europe, Hrvatsku su tijekom ljeta pogodili brojni toplinski valovi, s temperaturama koje redovito prelaze 37 stupnjeva Celzijusa. Azurno more Jadrana pruža malo olakšanja, s temperaturama vode koje su dosezale 29 stupnjeva Celzijusa duž obale. Za turiste u Fužinama ovo područje nudi najbolje od oba svijeta. S primorskim gradom Rijekom udaljenim samo 20 minuta vožnje putnici mogu uživati u suncu na obali, a zatim se povući u planine za osvježenje”, navodi AFP, a prenosi Večernji list.

Lokalni načelnik David Bregovac i mještani poput Alenke Kauzlarić ističu kako je važno zadržati autentičnost i ne pretjerati s izgradnjom, dok neki turisti već sada preferiraju mirnu atmosferu Fužina nad užurbanim obalnim destinacijama. Veselica zaključuje da je ključ očuvanje prirodnih ljepota i kulturnog identiteta mjesta.

Inače, prošle godine više od 50.000 turista posjetilo je područje Gorskog kotara, većinom Nijemci, Talijani, Nizozemci i Francuzi. Ova brojka predstavlja samo mali dio od više od 20 milijuna godišnjih posjetitelja Hrvatske, od kojih većina odlazi na Jadransku obalu. No, s rastućim ljetnim temperaturama povezanima s klimatskim promjenama, destinacije na višim nadmorskim visinama poput Fužina mogle bi početi privlačiti veći broj turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close