Svjetska banka: Poplave će negativno utjecati na BDP

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2014. u 21:59
Očekivalo se da će BDP u BiH rasti 2 posto/Ž. Lukunić/PIXSELL

Za BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju predvidjeli rast BDP-a od 1,9 posto.

Sarajevo Šest država jugoistočne Europe u 2014. trebale su tijekom ove i iduće godine zabilježiti nastavak rasta BDP-a, no nedavne poplave u regiji sigurno će imati negativan utjecaj na tu projekciju, ocjena je stručnjaka Svjetske banke (WB) predstavljena u ponedjeljak u Sarajevu.

Analitičari WB su u okviru redovita šestomjesečnog izvješća koje se odnosi na BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju predvidjeli rast BDP-a za cijelu tu regiju od 1,9 posto u ovoj godini te 2,6 posto u 2015. Bio bi to očekivani nastavak uzlaznog trenda nakon izlaska šest država iz recesije 2012.

Očekivalo se da će BDP u BiH ove godine rasti 2 posto, a u 2015. čak 3,5 posto. Projekcija rasta za Srbiju do poplava bila je 1 posto u ovoj odnosno 1,5 posto u idućoj godini, Kosovu po 3,5 posto u obje godine, Crnoj Gori po 3 odnosno 3,5 posto. Direktorica WB za jugoistočnu Europu Ellen Goldstein naznačila je da bi se potkraj svibnja ili početkom lipnja mogle imati procjene šteta, a 18. lipnja je rok za konačno izvješće. Potvrdila je kako će dio napora biti usmjeren na procjenu naplativosti kredita čiji su korisnici pretrpjeli štete zbog poplava.

Komentirajte prvi

New Report

Close