Svijest potrošača raste, Hanfi u 2023. stiglo 19% više predstavki

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2024. u 22:00
Hanfa je u 2023. zaprimila 198 predstavki potrošača (na slici predsjednik upravnog vijeća Ante Žigman)/Neva Žganec/PIXSELL

Najveći broj predstavki zaprimiljen je u vezi društava za osiguranje, što i ne iznenađuje s obzirom na širok raspon njihovih usluga, razgranatu distribucijsku mrežu osiguranja i veličinu sektora.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je da je tijekom 2023. zaprimila 198 predstavki potrošača, što je 32 predstavke ili 19% više nego godinu dana ranije.

U usporedbi s godišnjim prosjekom zaprimljenih predstavki u razdoblju od 2016. do 2023. godine to je 16 posto više. Iako je riječ o porastu, s obzirom na veličinu i broj tržišta koje Hanfa regulira, nije riječ o značajnijem broju predstavki, već trend ukazuje na povećanje svijesti potrošača o njihovim pravima i većeg interesa u segmentu financijskih usluga, ističu.

Najveći broj predstavki zaprimiljen je u vezi društava za osiguranje, što i ne iznenađuje s obzirom na širok raspon njihovih usluga, razgranatu distribucijsku mrežu osiguranja i veličinu sektora, navodi se.

Udjel tih predstavki u 2023. se blago smanjio, na 53% sa 61% u 2022. Apsolutni broj zaprimljenih predstavki u tom sektoru iznosio je 104, izvijestila je Hanfa. Pritom, prijepori se u uglavnom odnose na osnovanost zahtjeva za naknadom štete te obveze isplate štete ili osigurnine, odnosno visine utvrđene obveze društva za osiguranje.

U manjem dijelu odnosila su se na postupke obrade štete i međusobnu komunikaciju, a što je usko povezano i s razinom financijske pismenosti potrošača te svijesti o pravima i obvezama.

Osim u vezi s uslugama osiguranja, korisnici financijskih usluga veći broj predstavki i prijepora podnijeli su u vezi s funkcioniranjem domaćeg tržišta kapitala, njih 16% (godinu ranije bilo je 11%). Značajan dio predstavki odnosio se na predstavke malih dioničara jednog dioničkog društva u vezi s preuzimanjem društva i cijenu dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close