Svi zahtjevi vezani uz obnovu podnose se do 31. prosinca Ministarstvu graditeljstva

Autor: Suzana Varošanec , 27. veljača 2023. u 22:00
Foto: BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Resor Branka Bačića u javno savjetovanje dao Program mjera obnove.

Nakon što je stupio na snagu novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom (23. veljače) Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je te u javno savjetovanje uputilo novi Program mjera obnove.

Programom se utvrđuju sve mjere obnove zgrada koje se odnose na obnovu zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća, uključivo stambeno zbrinjavanje na svim područjima na kojima je proglašena katastrofa.

I preko e-Građani
U dokumentu je razrađen hodogram za sve aktivnosti, konkretnije kako se postupa po novom Zakonu, dok je javna rasprava (zasad bez komenetara) u tijeku do 2. ožujka. Zbog ubrzanja obnove sustav se centralizira i poslovi se obavljaju u okviru Ministarstva.

Podnositelji zahtjeva za oštećene nekretnine zakonska prava ostvaruju podnošenjem zahtjeva do 31. prosinca Ministarstvu, koje donosi rješenje o obnovi ili rješenje o novčanoj pomoći u skladu s Programom, a s obzirom na utvrđeno činjenično stanje oštećenja zgrade i druge činjenice utvrđene u postupku.

Zahtjevi za obnovu mogu se podnijeti i putem sustava e-Građani putem aplikacije eObnova koja je objavljena i na mrežnoj stanici Ministarstva. Ako podnositelj zahtjeva ne dostavi propisane priloge Ministarstvo će po službenoj dužnosti zatražiti isprave ili podatke kojima raspolažu druga tijela državne uprave te javne službe.

Uz zahtjev za novčanu pomoć koji se može podnijeti za nekonstrukcijsku obnovu, za popravak konstrukcije zgrade, odnosno za cjelovitu obnovu, kao i za troškove izrade projekta i za uklanjanje zgrade (osim višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade), umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće može se podnijeti zahtjev i za gradnju ili za kupnju obiteljske kuće ili stana.

Veličina stana koji se daje u najam ili u vlasništvo podrazumijeva stan veličine oko 35 m2 korisne površine stana za jednu osobu odnosno za svaku daljnju osobu još oko 10 m2, no u slučaju neraspoloživosti stanovima odgovarajućih veličina, može se u najam stan dati veličine različite od propisane.

Zamjena nekretnina
Trajno stambeno zbrinjavanje provode JLS-ovi za nekretnine u njihovom vlasništvu, odnosno APN za nekretnine u vlasništvu RH, a na temelju rješenja Ministarstva sklapa se ugovor o zamjeni nekretnina kojim će se prijenosom prava vlasništva ugovoriti zamjena uništene obiteljske kuće, tj. posebnog dijela uništene zgrade.

Pritom je bitan sastojak ugovora izjava vlasnika da je u cijelosti ostvario svoja prava i nema daljnjih potraživanja prema RH. (Su)vlasnici konstrukcijski oštećenih ili uništenih nekretnina mogu podnijeti Ministarstvu prijedlog za zamjenu nekretnina o kojem Ministarstvo odlučuje odlukom.

Zamjena nekretnina podrazumijeva obvezu prijenosa prava vlasništva konstrukcijski oštećene ili uništene obiteljske kuće ili stana s pripadajućim suvlasničkim dijelom zemljišta i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade povezanih stvarnim pravima s vlasništvom posebnog dijela nekretnina u vlasništvo RH.

”Vrijednost nekretnine koju RH stječe u vlasništvo utvrđuje se kao zbroj procijenjenih vrijednosti troška obnove koju vlasnik odnosno suvlasnik ostvaruje temeljem Zakona o obnovi i vrijednosti oštećene obiteljske kuće/stana i zemljišta odnosno zemljišta uništene zgrade”, navodi se u Programu.

APN će u okviru svojih poslova uređenih posebnim propisima poduzeti potrebne radnje u svrhu sklapanja ugovora, uz uvjet da nekretnine koje su predmet zamjene moraju biti približno iste vrijednosti, a približno ista vrijednost nekretnine je vrijednost koja je do 20% veća ili 20% manja u odnosu na nekretninu koja je predmet zamjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close