Svaki dan mikrobiološke i fizikalne analize stakla

Autor: Lucija Špiljak , 24. travanj 2019. u 21:59
Robert Zdolc, voditelj razvoja proizvoda i tehničkog servisiranja u Vetropack StražiIGOR KRALJ/PIXSELL

U proizvodnji staklenih spremnika sustav food safetyja na najvišoj je razini.

Ambalažu kao jamac sigurnosti i ispravnosti proizvoda predstavio je Robert Zdolc, voditelj razvoja proizvoda i tehničkog servisiranja kupaca u Vetropack Straži. Ova međunarodna kompanija sa sjedištem u Švicarskoj sastoji se od osam tvornica diljem Europe, a po kapacitetu je najveća ona u Hrvatskoj u Humu na Sutli. “Riječ je o modernoj staklarni s tri staklarske peći, 11 proizvodnih linija kapaciteta oko 260.000 l stakla godišnje, više od milijardu komada staklenih spremnika. Ukupno zaposlenih je 576. Više od 95 posto boca koje proizvedu namijenjeno je punjenju pića, odnosno hrane, stoga je važan zdravstveni aspekt, kao i onaj kemijski, mikrobiološki i fizikalni. Koriste food safety sustav u proizvodnji, a posebno su oprezni u zonama u kojima hrana dolazi u kontakt s ambalažom, no za to imaju posebni sustav kontrole koji se konstantno razvija.

“Pokušavamo već u početku učestalim mikrobiološkim kontrolama i analizama postići čistoću ambalaže na određenom nivou. Fizikalni dio je najvažniji jer moramo izbjeći bilo kakve komadiće stakla, riječ je o greškama u staklu opasnima po zdravlje potrošača. Riječ je o svakodnevnom ciklusu”, kaže Robert Zdolc.

Komentirajte prvi

New Report

Close