TOP 505 kompanija
Nova era

Suvremeni izazovi zahtijevaju suvremena rješenja

Nastavak ere povijesnih financijskih i razvojnih iskoraka.

Promo
23. rujan 2024. u 22:00
Jedan od projekata Dalekovoda u Norveškoj - 420 kV dalekovod Sauda – Lyse/PD

Suvremena globalna paradigma, predvođena zelenom tranzicijom i sustavnom integracijom ESG standarda u gotovo sve društveno-gospodarske procese, pred svijet je stavila ambiciozne ciljeve koji su posebno izazovni za područje elektroenergetike.

Izazovi poput osiguravanja dostatnih proizvodnih kapaciteta i ljudi, uslijed sve veće potražnje za visokotehnološkom opremom i rješenjima, danas su u fokusu ove industrije. Grupa KONČAR uspješno se i na vrijeme prilagodila novoj elektroenergetskoj eri, maksimalno iskoristivši povijesnu tržišnu potražnju te ostvarila nikad značajnije poslovne i razvojne iskorake.

Zahvaljujući uspješnim promjenama i aktivnostima koje su poduzete tijekom posljednje četiri godine, s ciljem prilagođavanja te postavljanja trendova u novoj elektroenergetskoj eri, KONČAR je u proteklom razdoblju izborio niz važnih strateških projekata na globalnoj razini te realizirao četiri uzastopne rekordne poslovne godine s povijesnim ostvarenjima u gotovo svim poslovnim područjima.

Trend snažnog rasta obećava više nego ikad

Grupa KONČAR je, nakon četiri uzastopne rekordne godine, snažan trend rasta nastavila i u ovoj godini, koju su već u prva dva kvartala obilježili značajni razvojni i financijski iskoraci. Naime, KONČAR je do kraja lipnja ostvario konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 478,7 milijuna eura, što je za 95,8 milijuna eura ili 25% više u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023. godine.

HE Vidraru u Rumunjskoj/PD

“Uz prihode, jednu od ključnih potvrda snažne uzlazne putanje i ujedno temeljnu osnovu za sve daljnje ambicije i planove predstavljaju novougovoreni poslovi koji su u prvom polugodištu dosegli 866,2 milijuna eura, od čega se čak 81% odnosi na izvoz. Time smo postavili novu rekordnu razinu stanja otvorenih narudžbi od čak 1,8 milijardi eura te još jednom potvrdili položaj jednog od najvećih hrvatskih izvoznika. Tržišni trendovi i stanje otvorenih narudžbi daju nam pravo na optimizam i visoka očekivanja i u nadolazećem razdoblju”, između ostalog ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Naposljetku, najveći rast u prvih šest mjeseci 2024. godine ostvarilo je upravo poslovno područje prijenosa i distribucije električne energije, što je izravan rezultat nikad veće potražnje za zelenim transformatorima koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga KONČAREVOG poslovnog portfelja.

KONČAR je u proteklom razdoblju izborio niz važnih strateških projekata na globalnoj razini te realizirao četiri uzastopne rekordne poslovne godine s povijesnim ostvarenjima.

Brojne potvrde visoke konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu

Uz sjajne povijesne financijske rezultate, sjajan dojam za KONČAR su ove godine upotpunili i brojni novi strateški važni ugovori na globalnom i domaćem tržištu. Neki od posebno važnih primjera svakako su ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj vrijedan gotovo 80 milijuna eura, ugovor s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava d.d. (HOPS d.d.) za isporuku opreme i radove na rekonstrukciji reverzibilne hidroelektrane Velebit vrijedan 14,2 milijuna eura te odabir Dalekovoda kao najkonkurentnijeg ponuđača za ugovor o izgradnji novog 420 kV dalekovoda na dionici Vik – Sogndal u Norveškoj, vrijedan više od 14 milijuna eura.

Zahvaljujući bogatoj tradiciji znanja i samostalnog razvoja, KONČAREVI visokotehnološki proizvodi i rješenja iz poslovnog područja urbane mobilnosti do danas predstavljaju sinonim za kvalitetu, inovativnost i pouzdanost. Jedan od oglednih primjera za to su upravo vlakovi proizvedeni u pogonima KONČAR – Električnih vozila, koji ujedno glase kao najsloženiji hrvatski visokotehnološki proizvod te predstavljaju najreprezentativniji primjer znanja, sposobnosti i kompetencija domaćih stručnjaka. Naime, u nešto više od posljednjih deset godina, KONČAR je HŽPP-u isporučio čak 60 suvremenih vlakova, a prema najrecentnijim ugovorima će HŽPP-u uskoro isporučiti još sedam dizel-motornih vlakova, jedan baterijski vlak, jedan hibridni vlak te šest elektrodizelskih vlakova.

Uz to, nakon što su prošle godine potpisani ugovori za 20 novih niskopodnih tramvaja za Grad Zagreb i 10 za Grad Osijek, oba hrvatska grada s tramvajskim prijevozom, početkom rujna KONČAR je potpisao novi ugovor za dodatnih 20 tramvaja sa zagrebačkim ZET-om. Nastavak je to duge i kvalitetne suradnje u sklopu koje će do rujna 2027. zagrebačkim ulicama prometovati čak 40 suvremenih i vrhunski opremljenih tramvaja, značajno doprinoseći kvaliteti života građana te sigurnosti, udobnosti i ugljičnoj neutralnosti javnog prijevoza. Ovakve snažne reference na domaćem tlu imaju iznimnu vrijednost za konkurentniji nastup na globalnom tržištu.

25

posto više konsolidiranih prihoda KONČAR je do kraja lipnja ostvario u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023.

Neprekidna strateška ulaganja u tehnološki razvoj, inovacije i povrh svega – ljude

Kao regionalni lider u elektroenergetici, urbanoj mobilnosti, obnovljivim izvorima energije i digitalnim rješenjima, KONČAR djeluje u industriji u kojoj cjelokupna konkurentnost ovisi o brzini prilagođavanja i sposobnosti učinkovitog istraživanja i razvoja inovacija. Stoga je tvrtka već duži niz godina ustrajna u realizaciji strateških investicija koje prvenstveno obuhvaćaju RD&I segment te daljnju digitalnu transformaciju proizvodnih kapaciteta, rješenja i usluga.

Započeti intenzivniji investicijski ciklus nastavljen je i tijekom prošle godine, a tijekom ove godine planirana su daljnja ulaganja u iznosu od 63 milijuna eura. Pritom su ulaganja u istraživanje i razvoj prepoznata kao važno dugoročno investiranje s ciljem održivog i profitabilnog poslovanja te osiguranja novih kompetencija, što doprinosi stabilnosti i daljnjem rastu Grupe KONČAR.

Paralelno s ulaganjima u proširenje kapaciteta, KONČAR neprekidno vodi računa o ljudskim resursima, odnosno podizanju kvalitete radnih uvjeta te dodatnom obrazovanju i profesionalnom razvoju svojih zaposlenika. Upravo time tvrtka ostvaruje razinu inovativnosti i operativnosti koja joj omogućuje da postavlja visokotehnološke trendove u industriji, umjesto da ih samo slijedi.

New Report

Close