Suradnja studenata i poslodavaca često se rađa iz neformalnih susreta

Autor: Marta Duić , 21. svibanj 2015. u 22:00
Studentska prezentacija na lanjskom Danu karijera

Očekuje se da bi na ovogodišnjoj manifestaciji trebalo sudjelovati oko 100 predstavnika poslodavaca i čak 1000 studenata.

U četvrtak 28. svibnja 2015. godine Centar za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (FOI) organizira četvrti Dan karijera pod nazivom Tips & Tricks 4 IT Business Geeks.

Ponukani velikim interesom studenata i poslodavaca zabilježenim na prijašnjim Danima karijera, organizatori pripremaju program koji će predstavnicima tvrtki omogućiti upoznavanje sa studentima i svojim potencijalnim zaposlenicima, a studenti i srednjoškolci će imati priliku čuti savjete o uspjehu u dinamičnom ICT okruženju od predstavnika renomiranih hrvatskih IT tvrtki te uspješnih alumnija FOI-ja. "Iskustvo od proteklih Dana karijera te ostalih oblika suradnje s poslodavcima u okviru rada Centra za podršku studentima i razvoj karijera pokazalo je da studenti i poslodavci najbolje reagiraju na različite oblike suradnje u kojima im je omogućeno neformalno upoznavanje. Upravo zbog toga smo ove godine poseban naglasak stavili na prezentacije studentskih projekata kroz koje će poslodavci dobiti uvid u konkretne projekte na kojima studenti rade tokom studija te im pružiti smjernice za daljnji napredak", pojasnio je Danijel Dadović iz Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

S obzirom na dva temeljna usmjerenja na FOI-ju – informacijski sustavi i više poslovno orijentirani smjer, ove godine su pripremili dva 'career track'a s alumnijima FOI-ja kako bi studenti mogli izabrati onaj koji je više u skladu s njihovim preferencijama i usput dobiti što je moguće više konkretnih informacija od uspješnih alumnija s FOI- a te vidjeti njihovu perspektivu iz iskustva na radnim pozicijama na kojima su se zaposlili po završetku studija. "Ono što bismo svakako izdvojili kao dosada neiskušanu stvar na Danu karijera je angažiranje naših suradnika iz poslovnog okruženja u ulozi moderatora pojedinih dijelova događaja te tako ove godine prvu panel diskusiju moderira CEO i suosnivač Infinuma, Tomislav Car", kaže Dadović.

 

70poslodavaca

sudjelovalo je u dosadašnjim danima karijera

Dan za sve
Poslodavci će imati priliku predstaviti se i razgovarati sa studentima u posljednjem dijelu programa Tech Showcase & Employer Hangoutu, koji je zamišljen kao neformalno druženje uz prikaz različitih tehnologija s kojima tvrtke (a i studenti) rade te njihovih aktualnih projekata, kako bi time zainteresirali svoje "buduće" zaposlenike. U tom dijelu, predstavit će se tehnologije poput Google Glass, Recon Jet, Oculus Rift, 3D printer, 3D scanner, FOI plant – biljka koja twita, MagSense (uređaj za satelitsku navigaciju), bespilotnih letjelica (dronova), AVIION OTT-a, SmartKita i slično. Kako kažu organizatori, želja im je da Dan karijera bude centralni događaj na kojem će se svi zainteresirani dionici svake godine rado okupiti i pronaći nešto za sebe.

Najviše prednosti, naravno, imaju studenti i poslodavci koji će se međusobno upoznati i predstaviti jedni drugima svoje mogućnosti i potencijala, tu su i nastavnici i predstavnici institucija kojima je ovaj događaj  networking platforma za uspostavu raznih novih suradnji, dok se alumnijima Fakulteta ovim događajem "pruža izlika" za generacijska druženja i prisjećanja svojih studentskih dana. Ideja za organizaciju Tech Showcase & Employer Hangout dijela programa pala im je na pamet prije nekoliko mjeseci kada su posjetili nekoliko IT tvrtki koje su za studente pripremile zanimljiv program, uz predstavljanje vlastitih projekata i tehnologija koje koriste u opuštenoj i neformalnoj atmosferi. "Takav pristup se svidio studentima stoga smo došli na ideju da im na Danu karijera, uz prezentacije poslodavaca, omogućimo i malo nefomalnu atmosferu u kojoj će moći popričati s poslodavcima.  

Na panel diskusiji s poslodavcima te FOI alumnijima sudjelovat će predstavnici ukupno 15-ak tvrtki, no uz njih će na Tech Showcase & Employer Hangout dijelu biti prisutno još  10-ak predstavnika različitih poslodavaca, čak i neke tvrtke iz inozemstva˝, kaže Dadović. Inače, Dan karijera je projekt Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike. U Centru je sveukupno troje zaposlenih, od kojih je dvoje aktivno uključeno u cjelokupnu organizaciju Dana karijera i pokriva sve aspekte, od kontaktiranja svih dionika, organizacijskih i logističkih aspekata te koordiniranje svih procesa u svim fazama izvođenja projekta kroz tri mjeseca priprema.  Dadović kaže da s obzirom na opseg posla, ali i njihova nastojanja da kroz svoje aktivnosti omoguće konkretno iskustvo studentima, u pojedinim fazama Dana karijera u organizaciju je uključeno 10-ak studenata različitih usmjerenja i interesa.

"Poslovi koje studenti pokrivaju, uz mentorstvo nas iz Centra, su prvenstveno marketinške prirode te uključuju izradu plakata i ostalih promotivnih materijala, community management putem društvenih mreža, a ekipa studentskog lista Fakulteta ST@K medijski će popratiti cijeli događaj te napraviti video reportažu ovogodišnjeg Dana karijera", poručuje Dadović. U dosadašnje tri godine na Danu karijera sudjelovalo je preko 70 predstavnika poslodavaca i raznih institucija te preko 700 studenata. Dadović ističe kako ove godine vjeruju da će se moći pohvaliti s okruglim brojkama, točnije preko 100 poslodavaca i 1000 studenata, a ako se uzme u obzir i live streaming događaja koji su ove godine osigurali u suradnji s CARNetom pa će konačna brojka svih dionika biti i znatno veća.

Dadović ističe kako su ograničeni prostorom i uvijek se "traži mjesto više". "Kako bismo svim našim panelistima dali dovoljno prostora da se predstave studentima, obično po panel diskusiji sudjeluje pet, šest poslodavaca tako da smo u dosadašnja tri dana karijera ugostili njih 30-ak, a  toliko ih je svake godine prisustvovalo i na okruglom stolu koji je uvijek obuhvaćao aktualne teme oko suradnje akademske zajednice i poslodavaca u zapošljavanju mladih visokoobrazovanih osoba.  Uz poslodavce i alumnije, ne smijemo zaboraviti i marljive studente koji predstavljaju svoje projekte u okviru Dana karijera te smo prošle godine odabrali šest najznačajnijih i uspješnijih studentskih projekata, a ove godine smo brojku povećali na deset, uključivši uspješne projekte izrađene u okviru projektno orijentirane nastave te vannastavne aktivnosti", istaknuo je Dadović.

Studenti postaju aktivniji
Dadović poručuje kako njihova dosadašnja iskustva pokazuju da su studenti u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija sve traženiji na tržištu rada te je poslodavcima svaka prilika da dođu do kvalitetnih budućih zaposlenika veoma vrijedna tako da od Dana karijera značajnu korist imaju i poslodavci. "Kroz ovaj event prvenstveno nudimo mogućnost studentima da na jednom mjestu i u jednom danu čuju velik broj savjeta i smjernica za razvoj svoje buduće karijere i ideja od stručnjaka iz renomiranih hrvatskih tvrtki. Upravo nakon Dana karijera velik broj studenata se aktivira i počinje koristiti i druge prilike koje im se nude poput raznih studentskih natjecanja, radionica i pozvanih predavanja stručnjaka iz prakse, posjete poduzećima, uključivanja u stručne projekte i slično. Dakle, ovdje  stavljamo naglasak na podizanje svijesti studenata o važnosti vlastite proaktivnosti i budućeg razvoja karijere˝, zaključio je Dadović.

Komentirajte prvi

New Report

Close