Rekordne brojke obara uzgoj suncokreta, žetva se zahuktava, a 2017. bit će, već je izvjesno, godina te uljarice. Na svoja polja zadovoljno gleda i Stjepan Zorić iz osječkog kraja.
"Zasijao sam 85 hektara suncokreta, na većini očekujem dobar prinos. Suša je utjecala na to da se ne razbuktaju bolesti, a opet, nije na našem području uzela toliki danak kao u drugim regijama", priča Zorić. Za svoj je urod lani dobivao minimalno 2,10 kuna po kilogramu, no prema najavama, ta bi cifra ovoga ljeta mogla biti veća. "Nema Slavonija previše izbora u vječnoj dilemi što sijati. Kukuruz nam definitivno ne može biti izvozni proizvod jer su Vojvodina i okolne regije veliki proizvođači kukuruza. Trebamo se fokusirati na kulture za koje imamo preradbene kapacitete, a u Slavoniji imamo dobre kapacitete za uljarice. U suprotnom, bit ćemo samo sluge prerađivača sa Zapada i njima ćemo proizvoditi sirovinu", stava je on. Približno su 42.000 hektara pod suncokretom u Hrvatskoj, od čega je, kako navode u HGK, desetak tisuća samo u Osječko-baranjskoj županiji.
150 tisuća
tona godišnji kapacitet tvornice u Čepinu, jedinog prerađivača suncokreta u RH
"Suncokret nije stradao od suše, za razliku od soje, kukuruza i šećerne repe koji su pretrpjeli velike štete. Prinos neće biti, nadam se, ispod tri tone po hektaru, iako je o tome još rano govoriti. Kupac je poznat, otkupit će se sve ponuđene količine i nećemo imati situaciju kao sa pšenicom koja nema svog kupca jer se mlinsko-pekarske industrije polako gase", rezimira, pak, Ernest Nad iz osječkog HGK. Taj kupac je Tvornica ulja Čepin, u sklopu Žito grupe, jedini prerađivač u našoj zemlji. "Očekujemo prosječnu ili čak iznadprosječnu žetvu, a ukupan bi urod na razini države, na 42.000 hektara zasijanih površina, trebao biti između 120 i 125 tisuća tona. Sasvim je to dovoljno da namiri potrebe Tvornice ulja Čepin, kao jedinog prerađivača u Hrvatskoj, ali i zainteresirane uljare iz okruženja koje će otkupiti preostalu količinu", iznosi Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin.
Bičvić
Zainteresirani smo za otkup svih količina koje nam se ponude, a možda sačuvamo i za nagodinu.
Ova je uljara, naime, u srijedu organizirala 16. Dan polja suncokreta, na kojem je znanja i informacije razmjenjivalo između 350 i 400 uzvanika. Žetva suncokreta u našoj će se zemlji, inače, "razbuktati" ovoga tjedna. Čepinska je uljara već otvorila vrata svih svojih lokacija za prijem robe. "Zainteresirani smo za otkup svih količina koje nam se ponude i zasad je plan da to bude između 80 i 85 tisuća tona. Naravno, bude li i više, imamo kapacitet da to otkupimo, uskladištimo i, u slučaju potrebe, sačuvamo nešto za iduću godinu", navodi on. Službena će cijena suncokreta biti formirana, dodaje, za desetak dana. No, trebala bi, vjeruje, biti na razini lanjske i kretati se između 2,15 i 2,30 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti. Nakon investicijskog vala u toj tvornici, preradbeni im je kapacitet 150.000 tona uljarica godišnje.
35 milijuna
litara ulja iz repice i suncokreta može se godišnje proizvesti u Čepinu
"To može biti kombinacija repice i suncokreta u kojem god omjeru tržište pokaže da je prihvatljivo. Otkupili smo 70.000 tona uljane repice, sva je isplaćena i po toj računici treba nam 80.000 tona suncokreta za našu preradu. Pričamo o 33 do 35 milijuna litara ulja. Sve druge količine možemo uskladištiti za sljedeće razdoblje", zaključuje Bičvić. Podsjetimo, i uljana je repica rušila rekorde, a njome je ove sezone bilo zasijano više od 40.000 hektara u RH. Uzgajivači su, kažu nam, bili zadovoljni i otkupnom cijenom od oko 2,30 kuna po kilogramu. " Očekujemo da će ponovno biti zasijana u velikim količinama, nauštrb pšenice čiji su proizvođači malo lošije prošli", rekao nam je Nad.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu