‘Sudbina Dine mora se riješiti ovoga mjeseca’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2015. u 21:59
Tempirana bomba: u spremnicima je uskladištena velika količina kemikalija/ Nel Pavletić/PIXSELL

Hypo banka raspisala tender za prodaju dugova Dioki grupe, dva ulagača iskazala su zanimanje, nadamo se da će dati ponude, kaže predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti.

Dina Petrokemija već je dvije godine u postupku predstečajne nagodbe, pogoni stoje, a u spremnicima je uskladištena velika količina kemikalija, među kojima i opasni klor.

Stalnog nadzora nema nego, ističe predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti, pogone dva puta na dan obilaze radnici, koji plaće nisu primili već 30 mjeseci, i oni o stanju izvješćuju Upravu. Na sjednici Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je stanje nepromijenjeno pola godine, ali je rizik veći zato što nema stalnog nadzora nad svim elementima u samome postrojenju. Županijska skupština o tome će raspravljati 26. ožujka i tada će biti izneseni konkretni prijedlozi jer se u međuvremenu očekuju neki rezultati predstečajne nagodbe.

Predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti istaknuo je da se problem mora riješiti u ovom mjesecu, ili završetkom predstečajne nagodbe ili stečajem. Rekao je da je vjerovnik Hypo banka raspisala tender za prodaju dugovanja Dioki grupe, kojoj pripada i Dina, te da bi tako vlasnik dugovanja mogao postati neki drugi subjekt. Dva moguća ulagača iskazala su zanimanje, pa se nadamo da će dati i svoje ponude, naglasio je Giacometti. Na pitanje što ako tender ne uspije i ne bude ponuda, odgovorio je da Uprava tada može povući zahtjev za predstečajnu nagodbu i onda bi se mogao pokrenuti stečaj Dine. A ako bi došlo do stečaja, zbrinjavanje kemikalija neće biti više u ingerenciji županije, nego Ministarstva zaštite okoliša, rekao je Giacometti.

Komentirajte prvi

New Report

Close